Ako reagujú mestá na znečistené ovzdušie? Niekde pre hustý smog zaviedli aj lockdown

TA3
20.1.2022 08:00

Zostaňte doma, zavrite okná, znečistenie vzduchu je vysoké a môže vás ohroziť. Aj takéto odporúčania si niekedy vypočujú obyvatelia veľkých miest. Mnohí by však privítali ráznejšie činy a riešenie problému.

Ako reagujú mestá na znečistené ovzdušie? Niekde pre hustý smog zaviedli aj lockdown
TASR/AP

Často vyzývajú na zmenu správania

Londýnčanom ešte v priebehu minulého týždňa odporučili vyhýbať sa náročným fyzickým aktivitám vonku, keďze znečistenie ovzdušia dosiahlo vyššie hodnoty. Odporúčanie sa neskôr zúžilo na ohrozené skupiny ľudí, a teda tých, ktorí majú problémy so srdcom či s pľúcami.

Tieto správy však vyvolali u niektorých pohoršenie a podnietili žiadosti o riešenie problému. Len odporúčania o tom, ako zmeniť svoje správanie, podľa niektorých ľudí nestačia, informoval britský denník The Independent.

Časť ľudí dokonca prišla s tým názorom, že odporúčania o vyhýbaniu sa fyzickej aktivite môžu ľudí opäť len prinútiť sadnúť za volanty svojich áut a prispieť k ešte väčšiemu znečisteniu. S výzvou na "zmenu správania" prišli v minulosti aj iné mestá. Ako reagovali v čase mimoriadne znečisteného ovzdušia?

Lockdown i zákazy áut

Paríž sa napríklad vydal cestou zákazu, keď v určitý deň zabránil približne polovici áut vstup do mesta. V roku 2014 pustili do centra len autá s nepárnymi číslami, na druhý deň len tie s párnymi. Podobnú vec urobili aj v roku 2016, keď čelili najhoršiemu znečisteniu vzduchu v priebehu desaťročia. V obmedzení áut si pomohli aj verejnou dopravou, ktorú ľuďom dočasne sprístupnili zadarmo.

V roku 2015 zase talianske mestá Miláno a Rím zažívali počas 30 dní hustý smog. Obe mestá museli na tri dni prijať prísne opatrenia. Rím obmedzil množstvo áut v centre mesta, Miláno ich v určitých hodinách zakázalo úplne.

Pravidlo s párnymi a nepárnymi číslami áut zaviedlo aj indické Dillí. V minulom roku však pre veľké znečistenie museli zaviesť aj lockdown. Hustý smog vtedy zavrel školy a ľuďom odporučili pracovať z domu.

Znečistené ovdzušie je veľkým problém, na ktorý už v minulosti reagovala aj Svetová zdravotnícka organizácia. Podľa jej údajov škodí v podobnej miere ako fajčenie či nezdravá strava. Ročne spôsobuje sedem miliónov predčasných úmrtí a je jednou z najväčších environmentálnych hrozieb pre ľudské zdravie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok