India bojuje so znečistením technológiou. Postavila vysokú vežu ako čističku vzduchu

TA3
27.8.2021 06:00

Indické Naí Dillí otvorilo svoju prvú smogovú vežu. Jej úlohou je filtrovať vzduch v jednom z najviac znečistených miest sveta. Experti však nie sú veľmi presvedčení o tom, že by práve toto zariadenie mohlo byť efektívne.

India bojuje so znečistením technológiou. Postavila vysokú vežu ako čističku vzduchu
TASR/AP

V Indii je prvá svojho druhu

Štyridsať ventilátorov a päťtisíc filtrov tvorí takmer 25 metrov vysokú vežu, ktorá zhora nasáva znečistený vzduch a filtruje ho. Zospodu následne do okolia pumpuje očistený vzduch. "Dnešok je veľkým dňom pre Naí Dillí v boji proti znečisteniu," vyhlásil pri príležitosti spustenia veže Arvind Kejriwal, ktorý zastupuje pozíciu hlavného ministra mesta. Podľa neho je takáto veža v Indii prvá svojho druhu, poprel tak tvrdenia niektorých politických rivalov, podľa ktorých podobná existovala už v roku 2020.

Kejriwal nazval Naí Dillí v roku 2019 "plynovou komorou". Silné znečistenie však nie je len problémom mesta, ale celej krajiny. Štúdia v prestížnom časopise Lancet z roku 2020 zistila, že v roku 2019 bolo až 1,67 milióna úmrtí spôsobených práve znečistením ovzdušia.

Naí Dillí je posledné tri roky podľa štatistík švajčiarskej agentúry IQAir, ktorá meria kvalitu vzduchu, najznečistenejším hlavným mestom sveta. Drobné častice prenášané vzduchom môžu spôsobovať zápal pľúc a dýchacích ciest, čo môže viesť k vážnym zdravotným problémom. Podľa IQAir vzduch v Naí Dillí pravidelne prekračuje bezpečnú úroveň PM2,5 až 20-krát. Experti uviedli, že na vyriešenie problému so znečistením by mesto potrebovalo najmenej 213 smogových veží.

Niektorí experti sú skeptickí

Jedna z prvých veží je zatiaľ pilotným programom, autori plánujú ďalšie dva roky štúdia, aby dokázali zhodnotiť jej skutočnú efektivitu. Kritici sú však toho názoru, že podobné smogové veže sú len rozptýlením pozornosti od toho, čo by sme mali skutočne riešiť, a to obmedzenie emisií. "Ujasnime si jedno, je to zbytočné," povedal pre agentúru AFP Karthik Ganesan, výskumný pracovník z Rady pre energetiku, životné prostredie a vodu.

Podľa ďalšieho odborníka Tanushreea Gangulyho neexistujú vedecké dôkazy o tom, že by veže mohli účinne znižovať úroveň znečistenia. Problém v cene a nákladoch na takúto stavbu vidí zase Dipankar Saha, bývalý riaditeľ Indickej centrály pre kontrolu znečisťovania. Vybudovanie jednej veže totiž stálo dva milióny dolárov.

Podobnú čističku vzduchu už v roku 2018 postavila napríklad Čína v meste Xian. Úrady doteraz skúmajú jej účinnosť, predbežné výsledky sú však podľa čínskych expertov celkom sľubné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok