Blinken vyjadril nádej. Verí, že sa kríza okolo Ukrajiny vyrieši diplomaticky

TA3 TASR
19.1.2022 12:02

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu upozornil, že ruský prezident Vladimir Putin by mohol pripravovať vyslanie ďalších vojakov k hranici s Ukrajinou, kde ich už je sústredených niekoľko desiatok tisíc.

Diplomatickú cestu môže zmariť Putin

"Vieme, že existujú plány na zvýšenie tejto sily vo veľmi krátkom čase, čo prezidentovi Putinovi poskytuje možnosť - aj vo veľmi krátkom čase - podniknúť ďalšie agresívne kroky proti Ukrajine," povedal Blinken počas návštevy Kyjeva, kam pricestoval.    

Vo svojom prejave na pôde amerického veľvyslanectve v Kyjeve Blinken vyjadril nádej, že napätie súvisiace s Ukrajinou sa bude riešiť diplomatickou cestou. Uznal však, že to, či sa tak v konečnom dôsledku stane, bude závisieť od Putinovho rozhodnutia.

Blinkena čakajú viaceré stretnutia

Blinken sa v stredu krátko po poludní miestneho času stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a neskôr aj so svojím ukrajinským rezortným kolegom Dmytrom Kulebom, s ktorým budú mať po rokovaniach spoločnú tlačovú konferenciu.

Vo štvrtok Blinken odcestuje do Berlína, kde s kolegami z Nemecka, Británia a Francúzska prediskutuje nedávne rokovania s Ruskom a spoločné snahy Západu smerujúce k odvráteniu hrozby ruskej invázie na Ukrajinu.

Nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí povedal, že cieľom USA je spolu so spojencami nájsť spôsob, ako odradiť Rusko od prípadnej agresie voči Kyjevu a dať mu na vedomie, že by takýto krok mal vážne následky. Blinken by mal v Berlíne absolvovať aj bilaterálne stretnutie s nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou. 

V piatok sa Blinken v Ženeve stretne s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Rozhodnutie stretnúť sa nasledovalo po tom, čo obaja politici spolu telefonovali a zhodli sa, že osobná schôdzka bude užitočná, uvedli v utorok zdroje amerického ministerstva zahraničných vecí.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov v stredu na brífingu vyhlásil, že Kremeľ považuje schôdzku Lavrova a Blinkena za "mimoriadne dôležitú". Peskov však súčasne varoval pred predčasnými závermi a vyzval počkať na samotné stretnutie a jeho výsledky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok