Stratil dôveru poslancov. Johnsonovi sa môže kontroverzný večierok vypomstiť

TA3 TASR
19.1.2022 11:14

Najmenej 11 poslancov britskej vládnucej Konzervatívnej strany už napísalo listy, v ktorých vyjadrili nedôveru premiérovi Borisovi Johnsonovi. Ak bude nespokojencov najmenej 54, bude Johnson čeliť hlasovaniu o vyslovení nedôvery, informovala v stredu televízia Sky News.

Nespokojnosť s premiérom v radoch poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu z jeho Konzervatívnej strany súvisí s odhaleniami o večierkoch v sídle britskej vlády na Downing Street v Londýne, ktoré sa konali v rozpore s platnými pandemickými opatreniami.

Johnson sa verejne ospravedlnil britskej kráľovnej Alžbete II. za večierky, ktoré sa v priestoroch Downing Street 10 konali vlani v apríli – v predvečer pohrebu jej manžela princa Philipa, vojvodu z Edinburghu.

Podľa zdrojov televízie Sky News sa očakáva, že v priebehu stredy vyjadrí nedôveru premiérovi Johnsonovi zhruba 20 konzervatívnych poslancov. Príslušné listy by mali zaslať Sirovi Grahamovi Bradymu, šéfovi takzvaného Výboru 1922, teda klubu poslancov Konzervatívnej strany v Dolnej snemovni.

Brady už v priebehu stredy dostal 11 až 12 takýchto listov, pričom nie je jasné, či mu nejaké listy nedoručili už v predchádzajúcich dňoch. Sky News uvádza, že Johnson sa v utorok večer stretol so skupinou nespokojných konzervatívnych poslancov, zvolených v posledných voľbách z roku 2019, ktorých sa snažil presvedčiť, aby hlasovanie o nedôvere neiniciovali. Premiér počas stretnutia pôsobil "zničene" a "nemal ďaleko od plaču".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok