Expolicajt Rehák z kauzy Judáš sa postavil pred súd. Trvá na svojej nevine

TA3 TASR
19.1.2022 10:30

Pred samosudcu Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, sa v stredu postavil bývalý riaditeľ Úradu zvláštnych policajných činností Jozef Rehák, známy z kauzy Judáš. Pre médiá pred začiatkom procesu vyhlásil, že je nevinný.

Výška úplatkov mala byť v tisícoch eur

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry ho obžaloba viní z trestného činu založenia a zosnovania zločineckej skupiny a dvoch skutkov zločinu prijímania úplatku.

„Ide o tri skutky. Prvý sa týka činnosti pre zločineckú skupinu sýkorovcov, kde sa mu kladie za vinu poskytovanie informácií z policajných zdrojov. Ďalšie dva sa týkajú prijímania úplatkov, ktoré mali byť dávané paušálnym charakterom pre viaceré osoby v bezpečnostných zboroch, a to s cieľom toho, aby osoba Františka B. dostala spätné informácie o tom, či on alebo osoba jemu blízka pri podnikaní je v nejakom zábere orgánov činných v trestnom konaní, prípadne iných bezpečnostných zložiek,“ reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel. Výška úplatkov sa v jednom skutku mala pohybovať na úrovni 16.000 a v druhom 17.000 eur.

Obhajoba Jozefa Reháka namietla prítomného prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Petra Kysela, o čom mala už aj predtým informovať prokuratúru. Navyše ho žiadala vypočuť ako svedka, čo sudca zamietol ako nedôvodné. Podľa prokurátora námietka zaujatosti vznesená voči jeho osobe bola už v minulosti vyriešená. On osobne sa necíti nijako zaujatý. Obžalovaný ho počas vyšetrovania nenamietal. „Netuším, k čomu by som mal vypovedať,“ reagoval Kysel na hlavnom pojednávaní.

Usvedčujú ho vraj len kajúcnici

Jozef Rehák, prezývaný Dodo, vo výpovedi tvrdil, že ho usvedčujú iba kajúcnici z gangu sýkorovcov požívajúci rôzne výhody. Už v roku 2015 sa začala proti nemu diskreditačná kampaň. S Kyselom mali mať kedysi údajne služobný spor, ktorý sa týkal nasadenia odposluchov.

V bezpečnostných zložkách na rôznych pozíciách odpracoval 32 rokov a mal dobré výsledky, bol pravidelne odmeňovaný a povyšovaný. „Cítim sa nevinný, budem sa to snažiť dokázať,“ konštatoval obžalovaný expolicajt pre médiá. Medzi svedkami v procese figurujú aj členovia zločineckej skupiny sýkorovcov vrátane Róberta Lališa. Ten v stredu vypovedal, že ho ako policajta nepozná, informácie od neho nedostával a nič mu neplatil.

Jozefa Reháka zadržali v rámci policajnej akcie Judáš na začiatku decembra 2020. Medzi obvinenými bol v tomto prípade bývalý prezident Policajného zboru, dnes už nebohý Milan Lučanský, tiež bývalí predstavitelia Slovenskej informačnej služby a aj bývalí vysokopostavení funkcionári PZ a finančnej správy. Obvinili ich z korupcie a jednu osobu aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Skupinu pôvodne ôsmich obvinených vrátane Reháka zobral sudca ŠTS v decembri 2020 do väzby. Z nej sa dostal na slobodu v apríli minulého roku. V prípade uznania viny mu hrozí trest odňatia slobody od päť do 12 rokov a prepadnutie majetku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok