Riešenie sporu o bani Turów je v nedohľadne. Rokovania vo Varšave pokrok nepriniesli

TA3 TASR
19.1.2022 09:20

Českej ministerke životného prostredia Anne Hubáčkovej sa v utorok na rokovaniach vo Varšave nepodarilo dosiahnuť pokrok v spore o zastavenie ťažby v poľskej hnedouhoľnej bani Turów.

Hubáčková s poľskou ministerkou pre klímu Annou Moskwovou rokovala päť hodín. Česká ministerka po rokovaní oznámila, že niektoré body je ešte stále potrebné prediskutovať. Žiadna zo strán však neoznámila, o ktoré konkrétne záležitosti ide, píšu Novinky.cz. "Považujeme obsah tohto rozhovoru za dôverný. Zostali miesta, ktoré chceme prerokovávať," povedala Hubáčková.

Baňa Turów sa nachádza neďaleko hraníc s Českou republikou. Česko žiada zastavenie ťažby v tejto bani z dôvodov jej nepriaznivého vplyvu na životné prostredie. Environmentálni aktivisti a tamojší obyvatelia sa okrem toho sťažujú aj na hluk a prašné prostredie.

Poľská vláda odmieta zavrieť baňu Turów s tým, že zásobuje hnedým uhlím neďalekú tepelnú elektráreň, ktorá poskytuje elektrinu pre milióny domácností. Česká vláda koncom februára 2021 oznámila, že v súvislosti s plánovaným rozšírením bane podala na Poľsko žalobu na európskom súde.

Európsky súdny dvor nariadil v máji Poľsku, aby ťažbu v bani okamžite zastavilo, a to až do konečného rozhodnutia v prípade predmetnej žaloby. Poľsko toto predbežné opatrenie ignorovalo, preto súd v septembri uložil Varšave povinnosť platiť Európskej komisii denné penále vo výške 500-tisíc eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok