Zálohový systém sa rozbieha pomaly. Je to však prirodzené, uviedol zväz obchodu

TA3 TASR
18.1.2022 15:34

Zálohový systém sa rozbieha pomaly. Uviedla to prezidentka Zväzu obchodu SR Nadežda Machútová. To je podľa nej však prirodzené vzhľadom na dve zákonné výnimky, a to, že výrobcovia majú odloženú povinnosť uvádzať na trh len zálohované obaly do 1. februára a distribútori môžu dopredávať aj staré obaly až do konca júna.

Spustenie zálohového systému na Slovensku
TA3 / David Duducz

"Preto sme na pultoch našich predajní ešte nezaznamenali vo väčšom množstve nové zálohované obaly. Členovia nášho zväzu nemajú výraznejšie problémy so zálohomatmi, ktoré fungujú takmer bez problémov. Čo nás trápi, je nedodanie vriec s plombami na ručný zber zo strany Správcu zálohového systému. Takisto viazne niektorým sieťam registrácia privátnych značiek, čo je väčší problém," spresnila.

Napriek všetkému ide podľa nej o situácie, ktoré zákazník nepocíti. "Opätovne musím vyzdvihnúť aktivity jednotlivých členov zväzu, ktorí ešte pred oficiálnym zavedením systému spúšťali svoje vlastné pilotné projekty tak, aby si na systém privykli nielen zákazníci, ale aj samotní obchodníci. Majú záujem pôsobiť a postupne vytvárať hustú sieť dobrovoľných odberných miest aj v menších mestách a dedinách, čo nepochybne zvýši komfort našim zákazníkom," podčiarkla.

"Prosíme všetkých občanov, aby nám nenosili staré obaly do našich predajní, lebo nám to zbytočne komplikuje prácu. Prosíme, aby si každý obal skontrolovali a ak nemá príslušné označenie symbolom "Z", aby ho odhodili do žltej nádoby tak, ako doteraz. Naplno bude zálohový systém fungovať až od 1. júla a potom bude čas na bližšie hodnotenie," dodala Machútová.

Od 1. januára 2022 funguje na Slovensku zálohový systém pre nápojové obaly. Takýto systém sa nedá zaviesť zo dňa na deň, preto je zákonom stanovené prechodné obdobie.  

Ako ďalej informovala Lucia Morvai, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému, pre výrobcov aj dovozcov nápojov končí prechodné obdobie 31. januára 2022. Po tomto dátume už na slovenský trh nemôžu uviesť nápoje v obale, ktorý nebol registrovaný v zálohovom systéme a riadne označený symbolom zálohovania.

Zdôraznila, že obchodníci majú prechodné obdobie dlhšie – do konca júna 2022, dokedy môžu dopredať staré zásoby. Od 1. júla 2022 sa v predajniach už nemôžu predávať nezálohované nápojové plastové fľaše a plechovky. Spresnila, že sa zálohujú všetky jednorazové plastové fľaše a plechovky od nápojov s objemom 0,1 litra až 3 litre vrátane. Na každej zálohovanej fľaši či plechovke je symbol "Z" v recyklačných šípkach a text "Zálohované".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok