Obranná dohoda s USA vyvolala vášne. Pred parlamentom sa proti nej protestovalo

TA3 TASR
18.1.2022 15:29

Pred budovou parlamentu sa v utorok konal protest proti obrannej dohode s USA. Akciu iniciovalo mimoparlamentné hnutie Socialisti.sk. Jeho predseda Artur Bekmatov skonštatoval, že protest mal za cieľ vyjadriť odpor voči zmluve a podporu parlamentnej opozícii, ktorá sa snažila otvoriť mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR k vypísaniu referenda k zmluve.

Voľby 2023: Politické strany dostali svoje čísla. Pozrite si, aké má váš favorit
ta3/David Duducz (upravené)

Vystúpili viaceré osobnosti

Na proteste vystúpili viaceré osobnosti z mimoparlamentnej opozície i odborov. "Zmluva obsahuje množstvo negatívnych dôsledkov pre Slovensko. Ukladá nám výhradne nejaké povinnosti, ale výrazne okliešťuje práva, ktoré bude SR vo vzťahu k USA mať," povedal Bekmatov s tým, že ju odmietajú ako celok. 

Podotkol, že prijímať takúto dohodu v čase, keď sa zhoršujú vzťahy medzi Ruskom a Amerikou, je nezodpovedné. Hovorí o hazarde s bezpečnosťou Slovenska. Avizoval, že hnutie je pripravené iniciovať aj ďalšie protestné akcie a podporiť i petičnú iniciatívu Smeru-SD za referendum o zmluve s USA.

Zmluva sa nepáči ani Dankovi

Predseda mimoparlamentnej SNS a bývalý šéf NR SR Andrej Danko je rád, že jeho strana v minulosti dohodu blokovala, hoci chce pre Slovensko dobré vzťahy s USA. Zmluvu považuje za narúšanie suverenity Slovenskej republiky. 

Tvrdí, že Slovensko nevyrokovalo lepší text dohody než iné krajiny a že zmluva navyše narušuje vzťah s NATO, pretože ňou povýšime dohodu s jednou krajinou nad záujmy ostatných. SNS bude podľa jeho slov podporovať i ďalšie slušné protesty. "Určite ma nenájdete na tribúne s kotlebovcami a ich odídencami," podotkol s tým, že národná politika sa dá robiť aj inak. Ocenil, že mimoparlamentný Hlas-SD zmenil svoje stanovisko a podporuje referendum.

Naď ukazuje na predchádzajúcu vládu

Minister obrany Jaroslav Naď v utorok zverejnil list svojho predchodcu za SNS Petra Gajdoša z roku 2018, keď bol premiérom Robert Fico. Adresovaný je vtedajšiemu americkému veľvyslancovi. Podľa Naďa list dokazuje, kto chcel dohodu s USA a rokoval o nej. "Mimochodom, takýchto dôkazov máme kopec a čím viac budú Smer, Hlas a SNS o dohode o obrannej spolupráci s USA klamať, tým viac ich budeme postupne zverejňovať," komentoval.

Proti dohode bojuje Chmelár

Prezident OZ Zjednotení za mier Eduard Chmelár sa mal v utorok stretnúť aj so šéfom parlamentu Borisom Kollárom. Predstavitelia združenia majú podľa slov Chmelára zastupovať vyše 30-tisíc občanov, ktorí podpísali petíciu proti rozmiestneniu cudzích ozbrojených síl na Slovensku. Kollárovi chcú tlmočiť postoje odbornej i občianskej verejnosti proti schváleniu dohody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok