Zmluva s USA prešla vládou, čo bude ďalej? Čaká sa na parlament i prezidentku

TA3
16.1.2022 18:52

Obranná dohoda prešla vládou, diskusie o nej sa však ešte ani zďaleka nekončia. V Prezidentskom paláci sa k nej stretnú najvyšší ústavní činitelia, v parlamente sa bude opozícia snažiť zvolať referendum. A zatiaľ čo pribúdajú výroky o údajnom budovaní amerických základní, koalícia pripomína, že rokovania o dohode odštartovala bývalá vláda.

Zmluva s Američanmi má už niekoľko dní zelenú od vlády. Teraz smeruje do parlamentu, kde musí získať podporu poslancov. "Sme jedinou krajinou na východnej hranici, ktorá ju nemá," uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

Opozícia však hovorí o zrade a k tejto otázke žiada referendum. Ľudí sa chce pýtať, či súhlasia, aby sme obrannú dohodu s USA uzatvárali. Smer to najskôr skúsi v parlamente cez mimoriadnu schôdzu, ktorú sa pokúsia zvolať v utorok. Ak to nevyjde, chcú ísť do petičnej akcie.

Hlas zase vyzýva prezidentku, aby dohodu dala posúdiť Ústavnému súdu. Šéf liberálov Richard Sulík nie je proti. "Ja by som tú zmluvu na jej mieste posúdiť dal, ale plne rešpektujem, ak rozhodne inak," uviedol.

Dohoda o obrannej spolupráci by umožnila americkej armáde využívať vojenské letiská. Slovensko by od Američanov zase dostalo 100 miliónov dolárov na ich opravu. Opozícia však hovorí o budovaní amerických základní. Predstavitelia vlády však trvajú na tom, že žiadna strata suverenity nám nehrozí.

Ak dohodu s Američanmi parlament schváli, posledné slovo bude mať hlava štátu. Vláda tvrdí, že nemá problém o zmluve ešte rokovať. Prvé kolo diskusií sa začína v Prezidentskom paláci. Zuzana Čaputová si pozvala premiéra Eduarda Hegera aj šéfa parlamentu Borisa Kollára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok