Exminister Krajčí obhajuje svoj návrh: Pre pacienta sa pri predpisovaní liekov nič nemení

TA3 TASR
14.1.2022 16:52

Pre pacienta sa od nového roka v súvislosti s predpisovaním liekov nič podstatné nemení. Uviedol to poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Marek Krajčí, ktorý bol jedným z predkladateľov pozmeňujúceho návrhu, ktorý zmenu priniesol.

48. schôdza Národnej rady SR
TA3 / David Duducz

"Jeho všeobecný lekár mu bude aj naďalej predpisovať všetky lieky na základe odporučenia špecialistu z roku 2021. Pozitívna zmena pre pacienta, ktorá nastane, je, že keď pôjde k svojmu odbornému lekárovi v roku 2022, už nemusí ísť po vyšetrení pre predpísanie liekov k svojmu všeobecnému lekárovi, ale rovno si ich pôjde vyzdvihnúť do lekárne," uviedol Krajčí na sociálnej sieti. 

Dodal, že špecialista môže vystaviť opakujúci sa recept, vďaka ktorému si pacient bez návštevy lekára môže pravidelne vyzdvihovať svoje lieky v lekárni. "Až do doby, kedy si ho špecialista opätovne nepozve na vyšetrenie alebo telefonickú konzultáciu jeho zdravotného stavu," spresnil.

Zmenu presadili poslanci OĽANO

Zmenu v predpisovaní liekov presadili poslanci Národnej rady Slovenskej republiky za klub OĽANO Eva Horváthová, Marek Šefčík a Marek Krajčí. Zdôvodňovali to tým, že tzv. delegovaná preskripcia administratívne extrémne preťažuje ambulancie všeobecných lekárov a zbytočne sa zvyšuje ich návštevnosť.

Novú legislatívu kritizujú viacerí predstavitelia odborných lekárskych spoločnosti a hlavní odborníci Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky či Asociácia nemocníc Slovenska. Vyzvali ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, aby pozastavil jej účinnosť. 

Asociácia na ochranu práv pacientov Slovenskej republiky verí, že Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky aj poslanci Národnej rady Slovenskej republiky sa budú výhradami poskytovateľov, lekárnikov aj pacientov zaoberať. Ministerstvo reagovalo, že je naďalej otvorené diskusii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok