Zelený čaj detoxikuje telo inak, ako ste si doteraz mysleli

TA3/bd
16.1.2022 14:00

Zo všetkých dostupných detoxikačných produktov môže byť zelený čaj jedným z najprospešnejších. Aktívne zložky v zelenom čaji totiž podporujú prirodzenú schopnosť vášho tela detoxikovať sa.

Zelený čaj detoxikuje telo inak, ako ste si doteraz mysleli
Pexels

Predtým, ako sa pokúsite detoxikovať pomocou zeleného čaju, zistite, ako na tom je telo samo, aby ste mali lepšiu predstavu o tom, čo môžete očakávať a ako zelený čaj k tomuto procesu prispieva.

Detox zeleného čaju?

Zelený čaj môže pomôcť detoxikovať vaše telo, ale pravdepodobne nie tak, ako by ste si mysleli. Vaše telo sa pomerne efektívne detoxikuje samo a eliminuje škodlivé látky, čo je vzhľadom na množstvo toxínov v životnom prostredí životne dôležitá úloha. Zelený čaj sám o sebe aktívne nedetoxikuje toxíny, ale je plný prírodných polyfenolov, ktoré podporujú normálny detoxikačný systém tela. 

Polyfenoly pôsobia dvoma spôsobmi: majú priamy vplyv na vašu pečeň, hlavný detoxikačný orgán tela, a sú to antioxidanty, ktoré bojujú s voľnými radikálmi. Molekuly známe ako voľné radikály sú také nestabilné, že musia byť neutralizované skôr, ako poškodia zdravé bunky.

zeleny caj Pexels

Detoxikácia znamená pre rôznych ľudí rôzne veci. Niektorí si myslia, že detoxikácia je vyčistenie stolice z hrubého čreva pomocou vlákniny a iných doplnkov. Iní to interpretujú ako typ diéty – zvyčajne pôst alebo nejakú kombináciu štiav zo zeleniny – ktorá čistí hrubé črevo a zároveň im pomáha schudnúť.

Ale v lekárskom svete sa detoxikácia vzťahuje na systémy tela určené na odstránenie toxických látok. Toxín môže byť environmentálna chemikália, nadbytočný liek, ktorý sa musí odstrániť z krvného obehu, niečo, čo sa vytvára v tele, alebo akýkoľvek iný typ škodlivej látky.

Vaša pokožka, dýchací systém, imunitný systém, črevá a obličky, to všetko pomáha pri detoxikácii tela, no veľká časť zodpovednosti pripadá na pečeň. Keď sa toxíny dostanú do pečene, chemicky sa upravia, aby sa znížila ich toxicita, a potom sa pošlú do obličiek na odstránenie močom.

zeleny caj Pexels

Znie to jednoducho, ale nie je. Je to zložitý proces, ktorý pozostáva z troch rôznych fáz a závisí od množstva enzýmov. Vaše telo potrebuje dostatok bielkovín a veľa vitamínov a minerálov na podporu každej fázy detoxikácie.

Antioxidanty v zelenom čaji

Primárne polyfenoly v zelenom čaji sú flavonoidy. Medzi rôznymi flavonoidmi patria niektoré z najsilnejších antioxidantov do skupiny nazývanej katechíny. Zatiaľ čo zelený čaj obsahuje niekoľko rôznych katechínov, jeden z nich – epigalokatechín galát – je najrozšírenejší a má najsilnejšiu antioxidačnú kapacitu. Zelený čaj obsahuje aj L-theanín, aminokyselinu, ktorá sa používa na výrobu ďalšieho dôležitého antioxidantu, glutatiónu.

zeleny caj Pexels

Neexistuje spôsob, ako to obísť – na správnu detoxikáciu tela potrebujete zdravú pečeň. Zelený čaj s tým môže pomôcť. Pečeň zúfalo potrebuje antioxidanty. Rovnaká chemická aktivita v pečeni, ktorá neutralizuje toxíny, produkuje aj nevyhnutné vedľajšie produkty – voľné radikály. Aby pečeň zostala v rovnováhe a správne robila svoju prácu, musí mať dostatok antioxidantov, ktoré budú pôsobiť proti všetkým voľným radikálom. Zelený čaj priamo podporuje pečeň zvýšením aktivity enzýmov, ktoré poháňajú prvé dve fázy detoxikácie. 

Info: Zelený čaj znižuje riziko ochorenia pečene

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok