Detox od mlieka nie je škodlivý. Prekvapia vás však ťažké abstinenčné príznaky

TA3/bd
11.11.2021 18:00

Ak uvažujete o detoxikácii od mliečnych výrobkov, aby ste si zlepšili svoje zdravie, myslite na to, aby ste náhodou zo stravy neodstránili nejaké základné živiny. Mliečne výrobky obsahujú množstvo dôležitých vitamínov a minerálov. Sú tiež dôležitým zdrojom určitých omega-3 mastných kyselín pre vegetariánov.

Detox od mlieka nie je škodlivý. Prekvapia vás však ťažké abstinenčné príznaky
FreePik

Mliečne výrobky a zdravá strava

Väčšina ľudí jedáva alebo pije mliečne výrobky denne. Stravovacie pokyny odporúčajú, aby ľudia konzumovali asi 3 poháre mliečnych výrobkov každý deň. Mliečne výrobky poznáme v mnohých formách, vrátane mlieka, smotany, syra, jogurtu alebo zmrzliny.

Sú dôležité, pretože sú dobrým zdrojom základných minerálov ako je vápnik, fosfor, draslík, zinok, horčík a selén. Sú tiež bohaté na základné vitamíny ako je vitamín A a vitamíny B. Mnohé produkty sú navyše obohatené o vitamín D.

syr FreePik

Výber bezmliečnej stravy

Hoci mliečne výrobky majú množstvo zdravotných výhod, nemusia byť vhodné pre každého. Štúdia z augusta 2015 v časopise American Journal of Clinical Nutrition zistila, že konzumácia mliečnych výrobkov môže súvisieť so zvýšeným rizikom rakoviny prostaty.

Mliečne výrobky môžu mať aj vedľajšie účinky, zvýšiť výskyt akné u mladých ľudí. Niektoré z nich ako je syr, sú tiež spojené s bolesťami hlavy. Zrelý syr je bežným spúšťačom migrény u ľudí s histamínovou intoleranciou.

mlieko FreePik

Ak uvažujete o tom, že sa vzdáte mliečnych výrobkov kvôli vedľajším účinkom, ako sú tieto, je možné konzumovať bezmliečnu stravu a byť stále dokonale zdraví. Vegáni alebo osoby, ktoré netolerujú laktózu a robia mliečny detox, môžu jednoducho jesť rastlinné alternatívy namiesto mliečnych výrobkov. Sójové výrobky sú skvelé ako mliečne ekvivalenty, pokiaľ sú obohatené vitamínmi A a D.

Ak sa snažíte dodržiavať mliečny detox alebo chcete dlhodobo držať bezmliečnu diétu, prvá vec, ktorú musíte urobiť, je uistiť sa, že nevynechávate žiadne základné živiny. Aj bezmliečne alternatívy vám stále môžu poskytnúť dôležité látky. Napríklad ryža a mandľové mlieko poskytujú vápnik. Ak nie ste fanúšikom týchto alternatívnych produktov, vápnik môžete získať aj z listovej zeleniny, niektorých strukovín alebo konzervovaných rýb.

mlieko FreePik

Rovnako si dávajte pozor aj na spotrebu vitamínu B2 (riboflavín) a jódu. Jód sa nachádza v potravinách, ako sú morské riasy, sušené slivky, obohatené obilné produkty, vajcia a ryby. Vitamín B2 sa vyskytuje v potravinách, ako sú obohatené cereálie, huby, mandle, morské plody a mäsové výrobky.

Mliečny detox bez zníženia DHA a EPA

Odstránenie mliečnych výrobkov z vašej stravy eliminuje nasýtené tuky, čo je veľmi prospešné pre vaše srdce. Mliečne výrobky však obsahujú aj zdravé nenasýtené mastné kyseliny a získavajú sa iba potravou, pretože telo si ich nedokáže vyrobiť. Ak ste vegetariáni a uvažujete o strave bez mliečnych výrobkov, sledujte spotrebu polynenasýtených mastných kyselín. Mliečne výrobky sa zvyčajne nepovažujú za bohaté na omega-3, ale často sú hlavným zdrojom DHA a EPA vo vegetariánskej strave. Našťastie tento esenciálny tuk nájdete aj v obohatených šťavách alebo sójovom mlieku. 

pizza FreePik

Abstinenčné príznaky 

Ak je to prvýkrát, čo sa pokúšate o mliečny detox, možno zistíte, že vzdať sa ich má vedľajšie účinky alebo prichádza s neočakávanými chuťami. Vzhľadom k tomu, že každý Slovák skonzumuje asi 40 gramov syra denne, čo zodpovedá tretine odporúčaného príjmu mliečnych výrobkov, možno zistíte, že vaša túžba po potravinách, ako sú tieto, spôsobí, že strava bez mliečnych výrobkov bude náročnejšia, než ste očakávali. Dokonca je možné, že sa u vás objavia ťažšie abstinenčné príznaky. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok