Detské vakcíny čoskoro dorazia aj na Slovensko. Čo by o očkovaní detí mali vedieť rodičia?

TA3/hm
14.12.2021 07:00

Na Slovensku sa už čoskoro začne vo veľkom očkovanie detí proti covidu. Detské vakcíny by mali prísť už 17. decembra. Na to, aký bude medzi nimi rozdiel v porovnaní s dávkami pre dospelých, a s akými nežiaducimi účinkami by mali rodičia rátať, sme sa pýtali riaditeľky Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzany Baťovej.

Dokonči: Deti - očkovanie
TASR/AP

Hoci je vakcinácia od päť do 11 rokov na Slovensku už povolená, v súčasnosti sa môžu očkovať len deti s presne stanovenými diagnózami na žiadosť rodiča a odporúčanie lekára. Na masové očkovanie sa zatiaľ čaká. Prvých 150-tisíc dávok vakcíny by malo prísť už počas decembra. Slovensko podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského potvrdilo celkovo 274-tisíc dávok vakcín.

Aké množstvo vakcíny deti dostanú?

Ako vysvetlila šéfka ŠÚKL Baťová, aktuálne je pre deti vo veku päť až 11 rokov schválená tretinová dávka vakcíny oproti dospelým a dospievajúcim od 12 rokov. Znamená to, že deti namiesto 30 mikrogramov dostávajú 10 mikrogramov účinnej látky.

Zatiaľ čo dospelým sa pri očkovaní proti covidu podáva očkovacia látka v objeme 0,3 mililitra, deťom by sa mala podať len jedna tretina z toho, teda 0,1 mililitra. Podľa Baťovej je toto množstvo na podanie náročné, a preto pre deti schválili špeciálnu formu vakcíny – 10 mikrogramov v 0,2 ml očkovacej látky. Baťová podotkla, že vakcína pre deti sa kvalitatívnym zložením nelíši, formu schválili pre uľahčenie podávania. Rozdiel je podľa nej len v inej koncetrácii a obale.

"Pri deťoch s rizikovými faktormi Slovensko (aj niektoré iné krajiny) pristúpilo k očkovaniu tretinovou dávkou z „dospeláckej“ vakcíny. Išlo však o výnimočnú situáciu a len o špecializované centrá, ktoré tieto deti očkovali. Pri podávaní vakcíny väčšiemu množstvu detí je potrebné používať vakcínu schválenú pre deti," ozrejmila Baťová. Pri množstve podanej vakcíny hmotnosť dieťaťa nezohráva úlohu. Jediným faktorom je vek dieťaťa, od neho totiž závisí vývoj imunitného systému.

Aký je rozstup medzi rôznymi vakcínami?

Druhú dávku by deťom mali podať s rovnakým časovým rozstupom ako je tomu pri dospelých. "Rovnako ako pri dospelých, druhú dávku sa odporúča podať 3 týždne po prvej dávke," potvrdila šéfka liekového ústavu.

Ak má dieťa absolvovať v čase očkovania proti covidu aj očkovanie vakcínou proti iným ochoreniam, podľa Baťovej sa pri očkovaní inými vakcínami všeobecne odporúča dvojtýždňový interval. Radí sa však poradiť s pediatrom, keďže interval sa môže v závislosti od vakcíny meniť. "Pediater v tomto nepriaznivom epidemiologickom období môže odporučiť najskôr očkovanie proti Covid-19. Na očkovania proti iným ochoreniam má totiž dieťa zväčša obdobie jedného roka, v rámci ktorého sa má vakcína podať," vysvetlila a dodala, že odloženie očkovania inými vakcínami o pár týždňov nepredstavuje riziko z pohľadu nákazy inými ochoreniami.

Lekárka pre deti a dorast Katarína Šimovičová, ktorá ordinuje v hlavnom meste, uviedla, že vzhľadom na to, že proti osýpkam, mumpsu a rubeole sa očkuje v 15. - 18. mesiaci života a v piatom roku života, by mal byť odstup pre akékoľvek ďalšie očkovanie minimálne jeden mesiac. S očkovaním inými vakcínami nie je potrebné čakať. Rozstup medzi podaním vakcín proti rôznym ochoreniam by mal byť "štandardne pri neživých vakcínach minimálne 14 dní, pri živých jeden mesiac".

Aké vedľajšie účinky má vakcína u detí?

Vedľajšie účinky, ktoré boli zaznamenané boli pri deťoch veľmi podobné ako u dospelých. Zväčša sú miernej až strednej intenzity a zmiznú do niekoľkých hodín až dní. Medzi najčastejšie nežiaduce reakcie u detí od päť do 11 rokov patria:

  • bolesť v mieste vpichu,
  • únava, 
  • bolesť hlavy, 
  • začervenanie v mieste vpichu a opuch, 
  • bolesť svalov
  • triaška.

Podľa skúseností lekárky Šimovičovej, ktorá má ambulanciu v hlavnom meste, rovnaké vedľajšie účinky vakcíny ako mávajú dospelí, u detí nezaznamenala. "Vedľajšie účinky u detí, ktoré boli zaočkované 12+ patriace do mojej starostlivosti neboli žiadne," uviedla.

Kedy dieťa proti covidu neočkovať?

Jedinou kontraindikáciou pre podanie vakcíny je podľa Baťovej alergia na účinnú alebo pomocnú látku. "Okrem toho je potrebné s očkovaním počkať v prípade prebiehajúcej akútnej infekcie," dodala.

Rodičom radí, aby sa pred očkovaním dieťaťa poradili s pediatrom, s čím súhlasí aj Šimovičová. "A to vzhľadom na celkový zdravotný stav dieťaťa, prípadné iné plánované očkovania, a takisto aj prípadné prekonanie ochorenia Covid-19 v minulosti," uviedla. Ošetrujúci lekár môže vziať do úvahy prostredie, v ktorom sa dieťa pohybuje, teda či u neho existuje vyššie riziko infikovania sa vzhľadom na povolanie rodičov. Prihliadať by mal lekár aj na psychologické faktory. "Karantény a izolácia totiž nepriaznivo vplývajú na psychické zdravie detí, v čom očkovanie môže pomôcť."

Uvažujú nad povinným očkovaním detí?

Pri deťoch sa postupuje s liekmi, do ktorých patria aj vakcíny, veľmi opatrne, hovorí riaditeľka ŠÚKL. Preto sa podľa nej najskôr schvaľovali vakcíny pre dospelých, potom pre dospievajúch od 12 rokov, a až v posledných týždňoch pre deti od päť do 11 rokov. U najmladších sa ešte len čaká na výsledky štúdií. "Preto ani momentálne neočakávam povinné očkovanie detí, keďže ide o veľmi citlivú otázku aj pri dospelých," podotkla.

Rovnako ako u dospelého spustí vakcína aj u detí tvorbu spike proteínu, ktorý sa nachádza na obale vírusu SARS-CoV-2 a vírus ho používa na vstup do ľudských buniek. "Ľudský organizmus následne rozozná spike proteín ako cudzí, a spustí obrannú reakciu: tvorbu protilátok a T-buniek (buniek imunity). Ak sa následne organizmus s vírusom stretne, jeho imunitný systém ho rozpozná a dokáže voči nemu bojovať. Spike proteín je pritom len malou časťou vírusu a nie je schopný vyvolať infekciu Covid-19," vysvetlila Baťová s tým, že vakcína ako taká v ľudskom organizme nezostáva.

Na Slovensku je proti covidu zaočkovaných viac ako 62-tisíc detí do 17 rokov TASR/Ján Krošlák (ilu)

Zároveň vyvracia známy hoax, že vakcíny menia ľudskú DNA. Vakcína sa nedostane do jadra bunky, teda nemôže nijakým spôsobom meniť a ovplyvňovať DNA. "mRNA je molekula, ktorá sa ľahko rozpadne a z tela sa vylúči v priebehu pár týždňov. Rovnako aj spike proteín, ktorý sa po podaní vakcíny vytvorí, sa tak ako každý iný proteín v ľudskom tele po nejakom čase degraduje. Za ten čas však naučí náš imunitný systém ako bojovať proti koronavírusu a náš imunitný systém si to zapamätá do budúcnosti," uviedla. 

Aké hoaxy sa spájajú s očkovaním detí?

S pandémiou, očkovaním a spoločnosťami, ktoré vakcíny vyrábajú, či liekmi, ktoré údajne účinkujú v boji s covidom, sa spája mnoho dezinformácií a hoaxov. Často ich zneužívajú nielen šíritelia konšpirácií na sociálnych sieťach, ale aj niektorí politici. Výnimkou nie sú ani tí slovenskí. Rovnako ako s očkovaním dospelých kolujú mýty a hoaxy aj v súvislosti s vakcínami a deťmi.  

Napriek tomu, že boli už mnohokrát vyvrátené, naďalej kolujú hoaxy aj o tom, že vakcíny spôsobujú neplodnosť a u gravidných žien vyvolávajú potraty. Baťová priznáva, že spočiatku k očkovaniou tehotných pristupovali opatrne, ako to býva pri všetkých liekoch. 

"Dnes však už máme vedecky overené informácie a za ten čas, čo sú vakcíny na trhu, už existujú ženy, ktoré po očkovaní otehotneli aj porodili. Dnes vieme, že tehotenstvo je významným rizikovým faktorom pre závažný priebeh Covid-19. Očkovanie proti Covid-19 v treťom trimestri navyše poskytuje ochranu aj bábätku, podobne ako pri chrípkových vakcínach," podotkla a povzbudila rodičov, aby očkovanie konzultovali s lekárom a čerpali informácie z overejných zdrojov.

"Každý chceme pre naše deti to najlepšie. Aj keď deti nie sú tou najohrozenejšou skupinou pri COVID-19, nikdy nevieme, aký priebeh bude mať práve naše dieťa. Ja ako rodič vidím benefit vakcín aj v tom, že nám môžu pomôcť pri nezatváraní tried či škôl a takisto pri udržiavaní sociálnych kontaktov, kamarátstiev či stretávaní sa so starými rodičmi, čo je pre deti takisto mimoriadne dôležité," uzavrela Baťová.

Aj podľa Šimovičovej je hoaxov veľmi veľa. "Ľudia sú už schopní uveriť aj, že je Zem plochá a nie guľatá - nemá to hranice. Nikdy by som si to nemyslela, verila som, že sme rozvinutá spoločnosť. Už neverím," dodala lekárka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok