Tomanová na poste komisárky pre deti čoskoro skončí. Nahradiť ju chcú tieto dve kandidátky

TA3 TASR
14.1.2022 16:38

O funkciu komisára pre deti majú záujem dve kandidátky. Jednou je súčasná poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky za OĽANO Katarína Hatráková, ktorú nominoval šéf klubu hnutia Michal Šipoš. Druhou kandidátkou je Mária Vargová, ktorú navrhol poslanec Ondrej Dostál.

Tomanová na poste komisárky pre deti čoskoro skončí. Nahradiť ju chcú tieto dve kandidátky
TASR / Michal Svítok

Uviedol to podpredseda parlamentného ľudskoprávneho výboru Peter Pollák. Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky majú komisára voliť na schôdzi, ktorá sa začína 1. februára. Pôjde o novú voľbu, neúspešne sa pokúšali zvoliť komisára pre deti ešte v decembri. Návrhy sa mohli podávať do piatka, nominovať kandidátov mohli len poslanci. Uchádzačov čaká aj verejné vypočutie pred výborom, konať sa má 25. januára.

Aké sú funkcie detského komisára?

Komisár pre deti má chrániť ich práva na súdoch či úradoch. Človek, ktorý bude zastávať túto funkciu, má mať spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, dosiahnuté vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, byť bezúhonný a akceptovaný reprezentatívnymi organizáciami.

Historicky prvou komisárkou pre deti sa v decembri 2015 stala exministerka práce za Smer-SD Viera Tomanová na šesťročné funkčné obdobie. Zákon hovorí, že vo funkcii ostáva, kým nie je zvolený nový komisár.

Poslanci sa pokúsili zvoliť komisára pre deti na predošlej schôdzi NR SR. V prvom kole nebol zo siedmich kandidátov zvolený ani jeden. Do opakovanej voľby postúpila Katarína Hatráková a Anna Niku, Hatráková získala viac hlasov, no nie dostatok na to, aby získala túto funkciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok