Miloslavov ukázal, čo sa deje za chrbtom rodičov. Lekár radí, ako pomôcť opitému dieťaťu

TA3/hm
15.1.2022 08:00

Deti by piť nemali vôbec. Prvú skúsenosť s alkoholom majú skôr dievčatá a s väčším množstvom prichádza aj dramatickejší nástup účinkov. Pediatra Jakuba Gécziho z Národného ústavu detských chorôb sme sa pýtali, čo sa začne diať v detskom organizme po vypití veľkého množstva alkoholu, kedy zájsť za lekárom, či pomôže zvracanie a aké vyšetrenia robia opitým deťom v nemocnici.

Rodinu napadnutého dievčaťa z Miloslavova bude obhajovať známy advokát, ponúkol sa sám
TA3

Popíjanie tínedžerov nie je nič výnimočné. V akom veku zvyčajne prvýkrát ochutnajú alkohol? Skúšajú alkohol čoraz mladšie deti?

Rozdiel vidíme v pohlaviach. Dievčatá začínajú s alkoholom o rok či dva skôr ako chlapci a to okolo 12. roku života. U chlapcov je to zhruba 13. rok. Áno, je pravdou, že sa veková hranica prvej skúsenosti s alkoholom za obdobie posledných desať rokov posunula odhadom o rok nižšie.

Čo sa stane, ak mladý organizmus prijme naraz veľké množstvo destilátu? Aké procesy sa spustia v tele?

Alkohol sa vstrebáva do krvi v podstate ihneď a to nezávisle od množstva. Samozrejme, čím je ho viac, tým intenzívnejšie sú jeho účinky na detský organizmus a ich nástup je dramatickejší. Alkohol v malom množstve pôsobí euforicky, energicky. Vo vyšších dávkach pôsobí na centrálnu nervovú sústavu tlmivými účinkami, čo vedie k závratom, tackavej chôdzi, poruche reči, artikulácie, rozmazanému videniu, nadmernej spavosti, útlmu dychového centra, pri toxických hladinách môže dôjsť aj k zastaveniu obehu. Alkohol má taktiež vazodilatačné účinky, dochádza k rozšíreniu drobných ciev na periférii, a tak okrem iného aj k oveľa väčšiemu riziku podchladenia. Otrava alkoholom mnohokrát vedie aj k zvracaniu, ktoré v kombinácii s poruchou vedomia môže ľahko skončiť aspiráciou, zadusením sa, smrťou.

MUDr. Jakub Gécz, PhD.,  pracuje ako pediater na Oddelení urgentného príjmu v Národnom ústave detských chorôb.

* Odpovede lekára sú zodpovedané vo všeobecnej rovine a neviažu sa na konkrétny prípad dieťaťa.

Po akom množstve alkoholu sa u 11-ročného dieťaťa začnú prejavovať prvé príznaky opitosti? Zohráva úloha váha?

To záleží od mnohých faktorov, no hmotnosť podľa mňa medzi ne nepatrí. Ide najmä o to, akú má dieťa genetickú "výbavu", ako je enzymaticky pripravené alkohol metabolizovať, taktiež od predošlej skúsenosti s alkoholom, od toho či dieťa pije nalačno, ako rýchlo pije, aké množstvo alkoholu vypije a o aký alkohol ide. Aj keď si mnohí predstavujeme obéznych ako tých odolnejších voči alkoholu, vôbec to nemusí byť tak. Spoliehať sa na väčšiu hmotnosť ako ochranný faktor pred opitosťou by bola chyba.

Zmiernia nealkoholické nápoje dôsledok opitosti u tínedžera?

Určite áno.

Pomôže po prijatí veľkého množstva alkoholu vyvolať zvracanie alebo skôr spánok a voda?

Ak má dieťa poruchu vedomia určite by sme nemali vyvolávať zvracanie. Optimálne je dieťa uložiť na bok do stabilizovanej polohy, držať ho v teple a nevyvolávať zvracanie. Ak nevieme, aké množstvo alkoholu dieťa požilo, alebo vieme, že ho požilo veľa, je vhodné s takýmto dieťaťom navštíviť lekára.

Tínedžeri si alkohol potajme vezmú z domu alebo si ho kúpia za vreckové. V druhom prípade zrejme nejde o výberové vína ani kvalitnejšie destiláty. Môžu si lacným alkoholom uškodiť viac ako tým "drahším", a prečo?

Rizikové sú najmä domáce pálené alkoholy, ktoré neboli vypálené v licencovaných páleniciach. Tam je riziko otravy metanolom. Je pravdou, že "lieh s arómou" je pre ľudský organizmus pri pravidelnej konzumácii škodlivejší ako "pravý destilát". Avšak v konečnom dôsledku je to jedno. Deti by piť nemali vôbec.

Môžu si mladí ľudia príležitostným popíjaním poškodiť črevá, žalúdok alebo pečeň?

Určite áno. Príležitostné pitie totiž nemá presnú definíciu a každý si pod tým predstavuje niečo iné. Pečeň je centrom metabolizmu toxických látok a pri ich nadmernom užívaní trpí. Žalúdočná sliznica, na ktorej sa alkohol zdržiava najdlhšie taktiež pravidelným pitím alkoholu trpí.

Ak príde rodičovi domov veľmi opité dieťa, aké kroky by mal podniknúť? Kedy treba vyhľadať lekára?

Ak dieťa príde samo domov, tak pravdepodobne nejde o ťažkú otravu alkoholom. Vtedy je vhodné dieťa uložiť do postele, v polohe na boku a optimálne je strážiť ho. Ak dieťa domov prinesú iní, zodpovední kamaráti, lebo samo chodiť nevie, v takom prípade odporúčam vyhľadať lekára. Jednak preto, aby sme vedeli aká je hladina alkoholu a tak mohli predpokladať aký bude ďalší priebeh. A taktiež preto, aby sme vylúčili prítomnosť iných psychotropných látok, ktoré deti radi kombinujú s alkoholom, a tým zároveň zvyšujú riziká otravy alkoholom ako takej.

Čo sa deje po hospitalizácii s mladým opitým pacientom, ktorý skončí v nemocnici? Aké vyšetrenia čakajú deti?

Odbery krvi sa robia hneď potom, ako sa dieťa uloží na lôžko, do sucha a tepla, napojí na infúznu liečbu, zahrieva a monitoruje. Štandardom je aj vyšetrenie moča na prítomnosť psychotropných látok. V NÚDCH (pozn. v Národnom ústave detských chorôb) deti intoxikované alkoholom spravidla ležia v Expektačnej časti Oddelenia urgentného príjmu a hospitalizáciu ako takú vyžadujú len zriedka.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok