Výstava Rimania a Slovensko ukazuje, ako sa podpísali na našej histórii

TA3
14.1.2022 13:51

Gerulata, či Limes Romanus, to sú snáď najznámejšie pamiatky, ktoré na našom území dokladujú pobyt Rimanov. Ako žili? A ako sa podpísali na našej histórii, aj o tom je výstava Rimania a Slovensko na bratislavskom hrade.

Výstava zdôrazňuje význam rímskej doby na území Slovenska, ktoré ako priestor na hranici bolo pozoruhodným stretom dvoch odlišných kultúr – rímskej a germánskej. Vracia sa do obdobia, keď antickí autori písali o oblasti dnešného Slovenska a naše územie sa dostalo na pole významných politických udalostí – ako napr. tzv. markomanské vojny. 

Výstava prostredníctvom takmer 250 predmetov z domácich a zahraničných inštitúcií, hromadných nálezov mincí ako aj raritných súborov predmetov z tzv. kniežacích hrobov 5 a 6 zo Zohora poukazuje na výsledky archeologického a historického výskumu rímskej doby na Slovensku. 

Výstava je výsledkom autorského kolektívu pracovníkov Slovenského národného múzea, Múzea mesta Bratislavy, Archeologického ústavu SAV, Podunajského múzea v Komárne a Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave. Vznikla pri príležitosti pripomenutia si 2000. výročia Vanniovho kráľovstva a úspešnej nominácie slovenských lokalít do zoznamu UNESCO v rámci zápisu Dunajský Limes – západná časť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok