Dve dávky vakcíny už nestačia, v hre je dokonca aj štvrtá. Čo na to odborníci?

TA3
13.1.2022 19:49

Ak sa chystáte zúčastniť na rizikovom podujatí, dve dávky vakcíny vám už nebudú stačiť ako vstupenka. Slovensko kopíruje krajiny, pre ktoré je dôležitá tretia ampulka. Niekde už medzitým uvažujú o štvrtej dávke. Európska lieková agentúra sa však obáva, či je takýto proces udržateľný.

Omikron už zasiahol výrazne západnú Európu. Nový variant tvorí väčšinu prípadov vo Veľkej Británii, Holandsku či v Portugalsku. Štvrtú vlnu očakávajú odborníci na Slovensku koncom januára.

Podľa analytika Ivana Bošňáka máme na Slovensku ešte množstvo nezaočkovaných ľudí, problémy môžu vzniknúť napríklad na Orave, Kysuciach alebo Gemeri. Situácia v Bratislave, kde je zaočkovanosť už na úrovni 80 percent, však môže byť podľa neho iná.

Ministerstvo zdravotníctva pripravilo sériu protipandemických opatrení. Pri vstupe do hotela, wellness, fitness centra alebo na oslavy už nebudú stačiť ani dve dávky vakcíny. Odborníci však odporúčajú ľuďom s príznakmi otestovať sa aj doma. Vo Veľkej Británii to pomohlo zraziť krivku nakazených a aj hospitalizovaných. "Ak idete na veľké hromadné podujatie a ak máte príznaky, otestujte sa aj doma, aj ten antigén je vtedy spoľahlivý," dodal Bošňák.

Cestou z pandémie je podľa odborníkov očkovanie. V posledných dňoch sa ale zamýšľajú, či má zmysel aj dodatočná štvrtá dávka. Napríklad v Izraeli ju za týždeň dostalo už štvrť milióna ľudí. "Vyzerá to tak, že kým nová vakcína nebude presnejšie namierená voči mutantu, tak štvrtá dávka nemá veľký význam," uviedol virológ Fedor Čiampor.

Pri štvrtej dávke vakcíny si nie je úplne istá ani Európska agentúra pre lieky. Obáva sa toho, že napokon dospejeme k problémom s imunitnou odpoveďou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok