Omikron môže odstaviť desaťtisíce zamestnancov. Firmy žiadajú skrátenie karantény

TA3
13.1.2022 18:55

Omikron nebude nikoho šetriť. Odborníci upozorňujú, že koncom januára môže nárazovo odstaviť desaťtisíce zamestnancov. Firmy preto žiadajú skrátiť karanténu zo súčasných 10 na 5 dní. Minister zdravotníctva však na to zatiaľ nevidí dôvod.

Zatiaľ čo v okolitých krajinách už omikron naplno udrel, na Slovensku máme čísla pozitívnych a hospitalizovaných zatiaľ relatívne dobré. Odborníci však hovoria o tichu pred búrkou, zlom môže prísť v priebehu niekoľkých dní.

"Čísla budú veľmi veľké, na vrchole vlny to môžu v priebehu týždňa dostať 3 percentá populácie, to je 150-tisíc ľudí," hovorí dátový analytik Ivan Bošňák. Nárast pozitívnych prípadov má byť oproti delta vlne omnoho rýchlejší. Pri omikrone už odborníci nehovoria len o nakazených nad 60 rokov, ale aj o ľudoch od 15 do 40 rokov.

Vo Veľkej Británii museli pre nedostatok pracovníkov rušiť železničné spoje. V Spojených štátoch bol zase výpadok citeľný v školách. Naši zamestnávatelia preto neskrývajú obavy. "V prípade, že denne vypadnú až 3 percentá obyvateľstva, nebudeme vedieť vyrábať buď celý sortiment výrobkov, alebo budeme musieť obmedziť kapacitu výroby," hovorí Milan Lapšanský, predseda Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov Daniel Krakovský uviedol, že žiadajú po vzore zahraničia skrátenie karantény z aktuálnych 10 dní na 5 dní, a to pre očkovaných a bezpríznakových. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský ale hovorí, že zatiaľ na to nevidí dôvod. Do budúcna to však nevylučuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok