Odborníci varujú pred konzumáciou syra každý deň

TA3/bd
13.1.2022 18:00

Orieškový syr gouda či krémová mozzarella… je len málo vecí, ktoré sú také chutné a zasýtia ako syr. Nastrúhaný parmezán napríklad na kôpke kelu ochutí zeleninu natoľko, že bude oveľa jedlejšia.

Odborníci varujú pred konzumáciou syra každý deň
FreePik

Je v poriadku konzumovať syr každý deň? 

Ak máte intoleranciu laktózy, potom nechcete jesť príliš veľa syra, najmä druhov s vysokým obsahom laktózy. Ak žijete so srdcovým ochorením, zvážte syr s nižším obsahom sodíka a tuku. Syr je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ako aj vitamínov a minerálov. Preto by sa mal konzumovať s mierou ako súčasť vyváženej stravy.

Výhody dennej konzumácie syra

Získate viac bielkovín. Len jedna porcia syra môže mať až 10 gramov bielkovín alebo viac. Odporúčaná denná dávka bielkovín je 0,8 gramu bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. Takže človek s hmotnosťou 70 kilogramov by musel zjesť 56 gramov bielkovín každý deň.

syr FreePik

Poskytuje vitamíny, minerály a probiotiká

Čedar dokonca poskytuje aj niektoré dôležité vitamíny a živiny, ako sú vitamíny A, K, D a B12, ako aj zinok. Syr obsahuje značné množstvo vitamínu A, ktorý je dôležitý nielen pre zdravie očí, ale má aj antioxidačné vlastnosti. 

Obsahuje aj dobré množstvo vitamínu B12 – kľúčovej živiny pre funkciu nervového systému a tvorbu DNA – a fosfor, ktorý pomáha pri raste kostí, regenerácii svalov a produkcii DNA. Rovnako ako jogurt a fermentované potraviny, aj niektoré syry obsahujú probiotiká. Syry, ktoré dozrievali, ale neboli potom zahrievané, ako napríklad gouda, čedar, eidam, majú tieto črevné baktérie podporujúce zdravie.

Je prenosný a všestranný

Ak ste na cestách, môžete si ľahko zabaliť syrový sendvič alebo nejaký syr, sušienky a ovocie a zeleninu do opakovane použiteľnej nádoby alebo vrecka na občerstvenie. Syr je veľmi dobre prenosný a ľahko sa konzumuje.

syr FreePik

Nevýhody dennej konzumácie syra

Môžete prijať príliš veľa sodíka. Ideálny limit pre ľudí s vysokým krvným tlakom je 1500 miligramov denne. Zatiaľ čo syry s vyšším obsahom sodíka môže väčšina ľudí konzumovať s mierou, človek, kto dodržiava diétu s nízkym obsahom sodíka, nemusí byť schopný konzumovať slané syry ako súčasť svojej vyváženej stravy.  

Príliš veľa nasýtených tukov

Ak jete oveľa viac syra ako je denný limit, znamená to troj- až štvornásobok nasýtených tukov, takže by ste si mali dávať pozor na to, koľko si ho užívate. Strava s vysokým obsahom nasýtených tukov je spojená so srdcovými chorobami.

syr FreePik

Syr s nízkym obsahom laktózy

Ak máte neznášanlivosť laktózy, vyberte si nízkolaktózové možnosti, ako je švajčiarsky, parmezán, čedar, kozí syr alebo mozzarella.

Surový syr

Možno budete chcieť obmedziť surový syr, pretože je nepasterizovaný, čo znamená, že nepodlieha ošetreniu na zabíjanie škodlivých patogénov. Ak by bol kontaminovaný, môže spôsobiť vážne ochorenie. Niektoré skupiny ľudí by sa mali týmto syrom úplne vyhýbať. Zvlášť dôležitý je pre tehotné ženy alebo kohokoľvek iného so zníženou imunitnou odpoveďou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok