Prečo omikron na Slovensku mešká? Podľa Kollára nám môže oneskorenie priniesť výhody

TA3
13.1.2022 14:11

Väčšina krajín Európy už eviduje rastúce čísla infikovaných omikronom. Stredná a východná Európa dlho odolávali, čísla však rastú už aj tam, píše na Facebooku matematik Richard Kollár. Prečo na Slovensko prichádzajú všetky vlny koronavírusu, vrátane tej najnovšej, s oneskorením? "Je Slovensko takou končinou Európy, kde veci chodia prirodzene neskoro?" pýta sa Kollár.

Prečo omikron na Slovensku mešká?
TASR/Jakub Kotian

Zavážili aj opatrenia

Vysvetlenie môže byť podľa Kollára jednoduchšie. "Jednak tu omikron reálne musí súperiť s ustupujúcou deltou, horšie ho tak vidieť a tiež má menej ľahkých obetí," píše v statuse.

Svoju úlohu zohrali aj školy, ktoré boli zavreté dlhšie ako v iných krajinách, taktiež "máme dlhodobo ako jedni z mála obmedzené takmer akékoľvek hromadné podujatia". "Opatrenia pri týchto nízkych číslach omikrnou, ktoré sme cez sviatky mali, dokázali šírenie spomaliť a odložiť tak nástup vlny u nás," píše Kollár.

Slovensko podľa Kollára cez sviatky pomerne výrazne spomalilo, mnoho aktivít sa zastavilo. "Nie je teda jasné, či súčasné oneskorenie súvisí s tými predchádzajúcimi, aj keď tam vidno niektoré spoločné črty. Oneskorenie nás však už neprekvapuje a vieme, že aj keď sme štartovali neskôr, napokon sme sa cez pelotón predrali a dostali na prvé miesto v predchádzajúcich etapách," zhrnul matematik.

Vyzerá to nádejnejšie

Podľa Kollára je oneskorenie pandemickej vlny "vždy čiastočnou výhodou", keďže prináša čas naviac na pozorovanie druhých, aj možnosť poučiť sa z ich skúseností, aby sme utrpeli menšie straty. Kollár zdôraznil, že práve to sa nám v minulosti príliš nedarilo, "tentokrát to však vyzerá o trochu nádejnejšie"

"Dnes sme konenčne modifikovali opatrenia tak, ako to zhruba majú podobné krajiny (aj tie viac zaočkovaé aj tie menej), máme tiež vopred pripravených viacero ďalších krokov na zhoršujúcu situáciu a pripravujeme sa aj komunikačne aj čiastočne logisticky na to, čo nás čaká," zhrnul Kollár.

Kollár doplnil, že ani iniciatíva Veda pomáha neodporúčala postupovať v omikronovej vlne podľa COVID automatu, ale nastaviť opatrenia podľa súčasných vedeckých poznatkov o riziku šírenia omikronu a skúsnostiach z iných krajín. Ak sa objavia nové dôležité informácie o priebehu vlny v krajinách strednej či juhovýchdnej Európy, kde je počet zaočkovaných ešte nižší ako u nás, usmernenia sa ešte môžu meniť, upozornil Kollár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok