Za chlieb si opäť priplatíme. Ceny za energie a suroviny dosahujú rekordné maximá

TA3
13.1.2022 12:23

Chlieb bude opäť drahší. Pekárom rapídne stúpajú náklady. Problémom je aj nedostatok pracovnej sily.

Ceny pečiva rastú skokovo. Napríklad tona potravinárskej pšenice atakuje hranicu 300 eur. Ešte vlani v máji pritom bola o polovicu lacnejšia a to nie je jediný problém.

“Začnem mzdovými nákladmi, potom sú tu náklady na suroviny, hlavne múka. Múka nám zdražela o 30 až 50% podľa druhu a taktiež obrovský nárast ceny elektriny a plynu,” kritizuje Slavomír Moravčík, riaditeľ Liptovských pekární a cukrární.

Za rožok si priplatíme pár centov. Pre jednotlivca to nie je až také citeľné, no pre Liptovské pekárne, ktoré upečú denne 200-tisíc rožkov, je to pohroma. Väčší pekári navyše prichádzajú o ročné kontrakty a istotu majú maximálne na dva, či tri mesiace.

“U nás tie stúpajúce ceny surovín, energií a služieb robia v podstate desaťtisíce eur nákladov každý mesiac navyše,” dodal riaditeľ pekární a cukrární. Kváskovanie a pečenie chleba sa počas pandémie stalo populárne. Živiť sa tým každý deň vo veľkovýrobe ale už nie je také lákavé. Pracovnej sily je na trhu nedostatok. Na Liptov preto chodia vypomáhať už aj cudzinci, prevažujú Ukrajinci. Priemerný čistý plat pracovníka vo výrobe sa pohybuje na úrovni 900 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok