Liek Paxlovid sa má nakupovať aj cez spoločné obstarávanie Európskej komisie, schválila to vláda

TA3 TASR
12.1.2022 14:12

Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila rozšírenie formy nákupu lieku Paxlovid na liečbu ochorenia Covid-19 aj prostredníctvom spoločného obstarávania Európskej komisie.

Británia: Úrady autorizovali Paxlovid od Pfizeru na liečbu covidu
TASR/AP

Zároveň šéfovi rezortu zdravotníctva vláda uložila povinnosť zapojiť sa do spoločného obstarávania Európskej komisie s cieľom nákupu lieku Paxlovid bezodkladne.

Šéfka oddelenia medzinárodných vzťahov a záležitostí s EÚ na ministerstve zdravotníctva Gabriela Urbanová na tlačovej konferencii priblížila, že Slovensko by malo mať k dispozícii asi 92.000 dávok Paxlovidu. Tie môže zakúpiť a meniť finálny objem podľa potreby. "Pracujeme na tom, aby naši občania mali k dispozícii všetky formy inovatívnej liečby proti ochoreniu Covid-19," povedala Urbanová. Dodala, že v súčasnosti prichádza do slovenských skladov liek Lagevrio, ktorý ma podobné účinky ako Paxlovid.

Liek by sa mal podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského distribuovať rôznymi kanálmi, napríklad do lekární, nemocníc či do núdzových zdravotníckych zariadení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok