Pomôže mliečny proteín v boji s pandémiou? Slovenským vedcom sa podaril zaujímavý objav

TA3
12.1.2022 13:40

Slovenský vedecký tím okolo imunológa a biochemika Vladimíra Leksu objavil spôsob, ktorým mliečny proteín blokuje nový koronavírus. Aspoň malou mierou môže podľa imunológa prispieť k potlačeniu pandémie.

výskum laboratórium vakcína 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Vladimír Leksa to potvrdil v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo, avšak s tým, že ich objav ešte neprešiel kompletným schvaľovacím procesom, dostali však pozitívne posudky. "Objavili sme, akým spôsobom by proteín laktoferín mohol brániť koronavírusovej infekcii," uviedol. Nie sú však jediní, ktorí sa tejto téme venujú. V Taliansku napríklad o laktoferíne a jeho vplyve na infekciu koronavírusom robia štúdiu.

Laktoferín je mliečny proteín, znamená to teda, že by sme mali piť viac mlieka? Podľa Leksu to tak nutne nemusí byť. "Nemusíte piť mlieko, keď s tým máte problém, laktoferín sa dá kúpiť aj ako doplnok v lekárni. Odporúčam to už do začiatku pandémie," uviedol.

O mlieku sa totiž už dlhodobo vie, že podporuje imunitu a z tohto hľadiska sa už aj dlhšie študuje. "Mlieko má obranyschopnosť pre človeka," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok