V Grécku budú mocť darovať krv homosexuáli či bisexuáli, úrady zrušili viac ako 40-ročný zákaz

TA3 TASR
12.1.2022 00:26

Grécke ministerstvo zdravotníctva zrušilo rozhodnutie, ktorým sa homosexuálnym a bisexuálnym mužom v Grécku zakazovalo darovať krv. Zákaz platil od 80. rokov, keď svet zápasil s pandémiou choroby AIDS.

LGBTI pochod pride bratislava vlajka homosexuáli 1140px (SITA/Diana Černáková)
SITA/Diana Černáková

Informoval o tom denník Kathimerini s tým, že ministerská vyhláška podpísaná v pondelok nadobudne účinnosť svojím zverejnením vo vládnom vestníku. O zrušenie zákazu darovať krv, platného pre bisexuálov a gayov v Grécku, sa minister zdravotníctva Thanos Plevris začal snažiť krátko po tom, ako bol v septembri roku 2021 vymenovaný do funkcie.

Grécke ministerstvo zdravotníctva súčasne schválilo nový formulár, ktorý musia potenciálni darcovia krvi vyplniť pred odberom. Zo zoznamu kritérií, ktoré zbavujú osobu práva darovať krv, po novom "vypadli" sexuálne vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia.

Grécko jednou z posledných krajín

Doteraz používaný formulár obsahoval ustanovenie, že darcom krvi nemôže byť muž, ktorý mal od roku 1977 aspoň raz pohlavný styk s iným mužom. Od vypuknutia epidémie HIV/AIDS v 80. rokoch mnohé krajiny sprísnili kontrolu procesu darovania krvi. Grécko zostalo jednou z mála krajín, ktoré zákaz darovania krvi gaymi a bisexuálmi ešte dodržiavali.

Aktivisti v Grécku roky bojovali za zmenu politiky darcovstva krvi, pričom argumentovali, že takéto obmedzenia sú hlboko stigmatizujúce a reliktmi hystérie súvisiacej s AIDS. Poukázali aj na pokrok, ktorý veda dosiahla od 80. rokov 20. storočia, keď bolo testovanie na HIV pomalšie a neobratnejšie. Teraz mnohé popredné zdravotnícke orgány uznali, že doživotný zákaz nie je v súlade so súčasným chápaním HIV.

Muži, ktorí majú pohlavný styk s inými mužmi, majú stále zakázané darovať krv v krajinách ako Čína, Malajzia, Filipíny, Turecko, Chorvátsko a Slovinsko. V máji 2022 sa plánuje zrušenie takéhoto zákazu v Litve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok