Rana pre európsku aj sociálnodemokratickú politiku. Sassoliho smrť je stratou, zhodli sa Blanár a Kmec

TA3 TASR
11.1.2022 14:48

Úmrtie predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho je výraznou stratou pre európsku politiku a platformu európskych socialistov. Zhodli sa na tom podpredseda Národnej rady SR Juraj Blanár zo Smeru-SD a nezaradený poslanec pôsobiaci v Hlase-SD Peter Kmec. Obaja zároveň vyjadrili sústrasť jeho rodine.

Rana pre európsku aj sociálnodemokratickú politiku. Sassoliho smrť je stratou, zhodli sa Blanár a Kmec
TASR/AP

"Šesťdesiatpäťročný David Maria Sassoli nebol len politikom, ale človekom s hlbokým sociálnym cítením, o čom svedčí aj jeho pôsobenie v skupine EP pre extrémnu chudobu a ľudské práva. Preto vyjadrujem ako predstaviteľ slovenskej sociálnej demokracie sústrasť aj celosvetovej sociálnodemokratickej rodine, ktorej bude tento bývalý novinár chýbať," uviedol Blanár. Pripomenul jeho doterajšie funkcie i úspechy. Podľa Blanárových slov, navyše, vnímal potrebu zmodernizovať aj Európsku úniu.

Kmec rovnako skonštatoval, že Sassoli výrazne reprezentoval politiku sociálnodemokratických hodnôt a politického konsenzu. "Európska politika, ako aj sociálnodemokratická platforma v EP stratila výraznú osobnosť. Česť jeho pamiatke!" dodal.

David Sassoli zomrel zomrel v utorok 1.15 h na onkologickej klinike v talianskom meste Aviano, kde bol hospitalizovaný. Politik už v septembri dostal zápal pľúc, s ktorým skončil v nemocnici v Štrasburgu. Európsky parlament si tento mesiac volí nového predsedu. Sassoli sa však neplánoval uchádzať o znovuzvolenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok