O kratšej karanténe sa diskutuje aj na Slovensku. Omikron môže paralyzovať služby, varuje Cigániková

TA3/hm
12.1.2022 06:00

Infekčnejší variant omikron ohrozuje okrem zdravia i fungovanie služieb. S bezprecedentným výpadkom zdravotníkov sa stretlo Anglicko, kde do nemocníc nasadili vojakov. Za kratšiu karanténu je poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková, podľa ktorej by najnižšia možná izolácia mohla trvať dva až tri dni. Analytik Martin Smatana upozorňuje, že z príliš krátkych karantén by však mohli vyjsť stále infikovaní ľudia.

Omikron má enormné tempo, ohrozuje služby. Dĺžka karantény by sa mohla znížiť
TA3 / David Duducz

K skráteniu dĺžky karantény už pristúpili mnohé krajiny, ďalšie - vrátane Slovenska - krok zvažujú. "Možné skrátenie karantény, resp. zmena pravidiel pri karanténe je aktuálne predmetom odbornej diskusie a analýz," uviedla pre TA3 hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Dôvodom je variant omikron, ktorý sa síce šíri rýchlejšie, jeho priebeh je však miernejší.

Výpadky medzi hasičmi aj policajtmi

"Na príkladoch Talianska, USA, Anglicka či prakticky akejkoľvek krajiny, v ktorej sa omikron stal dominantný, môžeme pozorovať, že šírenie vírusu je sprevádzané výpadkami v prevádzke viacerých kľúčových služieb. Výpadky sú spôsobené vysokým počtom ľudí v izolácii, čo je následok enormného tempa šírenia vírusu," vysvetlil analytik Martin Smatana. Omikron prispieva najmä k výpadku personálu medzi zdravotníkmi, hasičmi, ale aj v policajných zboroch, čo predstavuje bezpečnostné riziko pre každý štát.

"Krajiny k tomuto problému pristupujú zväčša tak, že skracujú minimálnu dĺžku izolácie na päť až šesť dní, pokiaľ nie je človek symptomatický, alebo má negatívny test. Americké CDC (pozn. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb) obdobné opatrenie ohlásilo koncom decembra minulého roka," pripomenul.

Ako Smatana upozornil, je možné, že takýmto prístupom sa z karantén dostanú síce asymptomatickí, ale stále infikovaní ľudia. Viaceré krajiny preto zmeny nezaviedli plošne, ale len pre esenciálne odvetvia, napríklad v energetike, bezpečnostných zložkách či zdravotníctve.

Výpadky môžu ohroziť aj školstvo

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková v nedeľu v relácii V politike uviedla, že jej najnižšia predstava, kam by pri skrátení karantény bolo možné až zájsť, sú dva alebo tri dni. Spresnila, že hoci by karanténa bola krátka, mala by veľmi tvrdé podmienky. Do úvahy by mohli pripadať dva varianty - dlhšia karanténa bez testu, kratšia s negatívnym testom. Aj ona sa domnieva, že výpadky v rôznych oblastiach hospodárstva v iných krajinách, boli okrem iného spôsobené, zrejme karanténou dlhšou, než by bolo potrebné.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť tu:

Podľa Smatanu je návrh Cigánikovej "v súlade s opatreniami iných krajín, ako aj poznatkov ohľadom omikronu, ale dva až tri dni plošne by bolo však príliš krátke a nebezpečné. Päť až šesť dní je trend z krajín, ktoré omikron vlnu už zažívajú," reagoval.

Nechať ľudí v karanténe "pre istotu" by mohlo spôsobiť problém aj v slovenských službách. "Keď je omikron taký infekčný, ako hovoria, môže sa stať, že naozaj vypadne obrovský počet ľudí, napríklad aj v zdravotníckom sektore. Potom by sa o pacientov vlastne nemal ani kto starať. To isté v sociálnej sfére, školstve, kdekoľvek," vystríhala poslankyňa. Chce si však počkať na odporúčanie expertov. "Určite sa prikloním k názoru odborníkov. Budem žiadať, aby odborníci boli nielen epidemiológovia, ale aj ekonomickí experti, sociológovia, psychológovia," uviedla.

Pre nedostatok pilotov rušili lety

Na sklonku minulého roka odporučilo skrátiť počet dní v izolácii z desať na päť americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Skrátenie karanténnej doby požadovali napríklad aj americké aerolínie, ktoré museli pre množstvo nakazených alebo izolovaných pilotov a palubného personálu zrušiť stovky letov.

Skresať karanténu sa rozhodli aj nemeckí lídri. Kancelár Olaf Scholz spresnil, že ľudia, ktorí dostali posilňovaciu dávku, sa už nebudú musieť po kontakte s osobami s koronavírusom izolovať. Všetci ostatní môžu ukončiť karanténu alebo obdobie domácej karantény po desiatich dňoch, ak nemajú – alebo ak už nemajú – príznaky; po siedmich dňoch pri negatívnom PCR teste. 

Karanténu skrátili aj v Česku

Na päť kalendárnych dní skrátila karanténu aj česká vláda, a to od utorka 11. januára bez potreby jej ukončenia negatívnym testom. Do karantény však budú po kontakte s rizikovou osobou nastupovať aj ľudia, ktorí sú zaočkovaní alebo covid prekonali, čo doteraz nemuseli, pokiaľ neboli z tej istej domácnosti. Po ukončení karantény je ďalších päť dní povinné nosenie respirátora. Osoby, ktoré nastúpili v Česku do karantény pred utorkom 11. januára, v nej budú musieť stráviť minimálne sedem dní, kedy ju môžu ukončiť negatívnym výsledkom PCR testu. U nakazených osôb však musí izolácia trvať 14 dní.

Lehoty skrátilo aj Francúzsko. Plne zaočkovaní ľudia, ktorí sa infikujú, budú musieť byť v karanténe iba sedem dní. Izoláciu môže skrátiť na päť dní negatívny výsledok rýchlotestu alebo testu PCR. Pre osoby, ktoré nie sú zaočkované alebo nemajú dokončenú vakcináciu, platí desaťdňová karanténa, ktorá sa môže skrátiť na týždeň v prípade negatívneho výsledku testu.

Kontakty nakazeného, ktoré nie sú zaočkované alebo nemajú dokončenú vakcináciu, musia naďalej zostať v karanténe sedem dní. Plne zaočkované kontaktné osoby už nebudú musieť byť od pondelka v karanténe, ak počas šiestich dní absolvujú test každý druhý deň. Ku kroku sa odhodlalo aj susedné Španielsko, ktoré skrátilo povinnú izoláciu bezpríznakových osôb a ľudí s miernym ochorením z desať na sedem dní už od 30. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok