Najskôr komisie, potom veľké upratovanie. Reforma nemocníc nie je turecký bazár, tvrdí Smatana

TA3
17.12.2021 07:00

Za reformu nemocníc hlasovalo 76 poslancov. Kým podľa premiéra je reforma darom pre občanov, exministri zdravotníctva hovoria, že zmeny sa nepodarí zrealizovať a ide o hazard so zdravím obyvateľov niektorých regiónov. O téme sme diskutovali s analytikom Martinom Smatanom.

V českej nemocnici spadol výťah. Nachádzalo sa v ňom 13 ľudí, kapacitu však mal len polovičnú
Twitter/Hasiči Praha

Ako prebehne reforma?

V prvom kvartáli budúceho roka vytvorí rezort zdravotníctva komisie, ktoré budú rozhodovať o rozmiestnení jednotlivých typov nemocníc, vysvetlil analytik. Komisie budú pozostávať z odborníkov, zástupcov nemocníc, ministerstiev, krajov a pacientov.

Do 1. júla sa podľa Smatanu zverejní prvá deľba kategorizácie nemocníc, to znamená, že sa dozvieme, ktorá nemocnica bude v akej kategórii na škále od jedna po päť. "Jasne sa podľa zákona určí rozsah výkonov, čakacie doby, indikátory kvality, viaceré parametre, ktoré určia, čo tá typológia bude znamenať," vysvetlil Smatana.

Do konca roka bude potrebné zverejniť aj metodiku, ako sa bude tvoriť samotná sieť nemocníc. "Teda kde by ten prvý, druhý, tretí, štvrtý a piaty typ mal byť," ozrejmil Smatana s tým, že od termínov ako koncová či národná nemocnica sa ustúpilo, budú sa len číslovať.

Do konca roka by malo prebehnúť podmienené zaradenie nemocníc do siete. "Podmienené znamená, že je to len prvotný nástrel," povedal analytik. "Do roku 2024 sa musia všetky dáta zozbierať, verifikovať, a až od roku 2024 by mala byť prvá, zregulovaná sieť, do roku 2030 to plánujú každý rok postupne meniť a aktualizovať, presne podľa toho, ako prikazuje zákon," vysvetlil Smatana.

Zákon hovorí jasne

Podľa Smatanu je kľúčové, že zákon jasne definuje veci, ktoré sa musia pri budovaní novej siete nemocníc zapracovať. To, o čom sa bude vyjednávať, je usmernené. "Sú tam nejaké rámce, nebude to turecký bazár," spresnil.

"Základná myšlienka, že treba nastaviť typológiu, upratať typy starostlivosti, naviazať vzťahy medzi nimi, centralizovať výkony, to je vlastne zdravý sedliacky rozum," skonštatoval Smatana. "Klbko problémov je potrebné niekde začať rozmotávať," povedal s tým, že sa ľahšie reguluje sieť s desiatkami nemocníc, než vyše desaťtisícová sieť ambulancií.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok