Omikronom sa nakazí viac ako polovica ľudí v Európe, tvrdí WHO

TA3 TASR
11.1.2022 13:06

Variantom koronavírusu omikron sa v nasledujúcich dvoch mesiacoch nakazí viac ako polovica ľudí v Európe v prípade, ak budú prípady tejto infekcie pokračovať súčasným tempom. V utorok to vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia, na ktorú sa v správe odvolala tlačová agentúra AFP.

Omikron sa v Británii začal šíriť medzi pätdesiatnikmi, opatrenia sprísňovať neplánujú
TASR/AP

Regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge na tlačovej konferencii varoval, že variant omikron predstavuje "novú prílivovú vlnu, ktorá sa valí európskym regiónom zo západu na východ".

"Inštitút pre meranie a vyhodnocovanie zdravia (IHME) z Washingtonskej univerzity predpovedá, že pri tomto tempe sa v priebehu nasledujúcich šiestich až ôsmich týždňov nakazí viac ako 50 percent obyvateľstva regiónu," povedal Kluge novinárom. Európsky región WHO tvorí 53 krajín a teritórií vrátane niekoľkých štátov v strednej Ázii. Kluge poznamenal, že 50 z nich potvrdilo prípady nákazy omikronom.

Podľa WHO celkom 26 z týchto krajín hlásilo, že k 10. januáru "sa každý týždeň covidom nakazilo vyše jedno percento ich obyvateľstva", a región len počas prvého týždňa roka 2022 nahlásil viac ako sedem miliónov nových prípadov infekcie.

Potvrdilo sa, že variant omikron je nákazlivejší a "má mutácie, ktoré mu umožňujú ľahšie sa prichytiť na ľudské bunky, a môže infikovať dokonca aj tých ľudí, ktorí predtým nákazu prekonali alebo sa dali zaočkovať", uviedol Kluge s odvolaním sa na údaje zhromaždené za posledné týždne. Kluge však takisto zdôraznil, že "schválené vakcíny naďalej poskytujú dobrú ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia Covid-19 a pred úmrtím, a platí to aj pre omikron".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok