Preočkujme sa a zrušme opatrenia. Testovanie nie je cesta, hovorí český biochemik

TA3
11.1.2022 12:27

Omikron je omnoho nákazlivejší než variant delta, zároveň však ide o iný typ ochorenia, ktorého priebeh sa javí ako oveľa ľahší, zhodnotil biochemik Zdeněk Hostomský. Prichádzajúca vlna koronavírusu bude mať podľa neho hladší priebeh ako tie predošlé.

koronavírus ľudia rúška ilu 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Dôležitá tretia dávka

Omikronu sa neubránime, nahradí deltu a stane sa dominantným, zdôraznil biochemik v rozhovore pre iDnes.cz. Nárast pozitívne testovaných by však nemal byť priamo úmerný nárastom prípadov s ťažkým priebehom covidu. Podľa Hostomského vlna zasiahne populáciu v podstate bez ohľadu na opatrenia. V tejto súvislosti zdôrazňuje význam očkovania.

Tretia dávka je veľmi dôležitá a logisticky jednoduchá, keďže má silný účinok s minimom úsilia. "Preočkujme sa, zrušme všetky opatrenia a vystavme sa vírusu. On tu s nami totiž ostane a len tak neodíde," hovorí Hostomský s tým, že veľmi účinným nástrojom je náš imunitní systém, ktorý "potrebujeme správne nastaviť"

Imunitný systém

Imunitný systém však nemáme všetci na rovnakej úrovni. Biochemik zdôrazňuje, že najmä pre starších ľudí je očkovanie zásadné a je správne, že ho dostali ako prví. "Teraz u nich druhá dávka doznieva a tretia dávka už v priebehu dvoch dní znovu spustí vysokú imunitnú odpoveď," vysvetlil s tým, že momentálne je najvyšší čas na tu tretiu dávku, najmä pre seniorov. 

Hostomský zdôraznil, že on sám je zástancom očkovania a vakcíny považuje "za triumf vedy". V čom je rozdiel medzi očkovaním, ktoré väčšina absolvuje ešte v detskom veku a medzi očkovaním proti koronavírusu? Vakcíny proti ochoreniam ako záškrt či detská obrna sa podávajú deťom, ktoré nie sú spôsobilé za seba rozhodovať, pripomenul vedec. "Hneď ako dosiahnete svojprávnosť, už vás nikto nemôže nútiť, keďže máte za seba právnu zodpovednosť," doplnil.

Sporné testovanie

Biochemik nerozumie, prečo je jednou z priorít českej vlády práve testovanie. Požiadavka testovať dvakrát týždenne zamestnancov je podľa neho logisticky náročná a ani neprináša podstatné výsledky. "Korelácia medzi pozitívnym testom a tým, či ste nákazliví, nie je taká jasná. Napríklad PCR test je extrémne citlivý a amplifikuje fragment vírusu, ktorý vôbec nemusí byť životaschopný. Nevieme, či pozitívny test znamená aktívne sa replikujúci vírus," vysvetlil vedec.

Podľa Hostomského by sme mali sledovať, koľko ľudí je symptomatických, a tí, ktorí majú príznaky, by mali ostať doma. "Naviac, čoskoro prídu lieky, ktoré vírus zastavia a hospitalizácie nebudú vôbec nutné. S vírusom sa naučíme žiť," myslí si vedec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok