Všeobecný lekár už nemôže predpísať liek odporučený špecialistom

TA3 TASR
11.1.2022 12:14

Všeobecní lekári po novom nemôžu predpisovať lieky na odporúčanie lekára špecialistu. Upozorňuje na to Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP), ktorý novú legislatívu kritizuje. Negatívne vníma najmä fakt, že odborníci ani pacienti neboli o pripravovaných zmenách informovaní a nemohli sa na ne pripraviť.

V tejto súvislosti vyzýva Ministerstvo zdravotníctva SR k prehodnoteniu uvedenia novely do praxe a k spoločnému hľadaniu kompromisného riešenia.

"Sme presvedčení, že prijatie takto zásadnej zmeny by za žiadnych okolností nemalo prebiehať bez riadneho pripomienkového konania dotknutých odborných organizácií zastupujúcich pacientov a lekárov," konštatuje prezidentka ZAP Jaroslava Orosová.

Zväz podľa jej slov chápe, že všeobecných lekárov je potrebné najmä v súčasnosti čo najviac odbremeniť a taktiež je nevyhnutné upraviť nesprávne nastavenie zodpovednosti za predpísanú liečbu. Pripomína však, že nemožno špecialistom pridávať povinnosti bez vytvorenia podmienok a predchádzajúcej diskusie.

Dostupnosť zdravotnej starostlivosti

"Máme totiž opodstatnené obavy z počiatočnej ťažkej implementácie zmeny preskripcie, ktorá môže byť  príčinou zhoršenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Pre niektorých môže táto zmena znamenať zbytočnú logistickú záťaž v zmysle nutnosti návštevy viacerých lekárov špecialistov len na účel predpisu chronickej liečby," priblížila Orosová s tým, že ide o prípad väčšiny seniorov, ako aj chronicky chorých. Dodala, že zároveň dôjde k ešte výraznejšiemu preťaženiu kapacít už aj tak poddimenzovanej špecializovanej ambulantnej starostlivosti.

ZAP v tejto súvislosti požaduje zavedenie prechodného implementačné obdobia minimálne do 30. júna, počas ktorého môže špecialista naďalej delegovať predpis liekov na všeobecného lekára. Pre zachovanie dostupnosti špecializovanej zdravotnej starostlivosti žiada zabezpečiť adekvátnu finančnú kompenzáciu, ktorá umožní zamestnať na ambulancii novú pracovnú silu na zabezpečenie povinnosti preskripcie.

Apeluje tiež na nutnosť zefektívniť a skvalitniť službu e-zdravie tak, aby zabezpečovala prístup špecialistov ku kompletnej zdravotnej dokumentácii pacienta. Zároveň žiada ponechať všeobecným lekárom možnosť aj naďalej predpisovať lieky na základe odporúčania minimálne pre polymorbidných pacientov. Z dôvodu nedostatku špecialistov ZAP navrhuje tiež ponechať všeobecným lekárom možnosť delegovanej preskripcie vo forme zástupu pri absencii špecialistu bez časového obmedzenia.

Preťaženosť ambulancií

Zmena, ktorú presadili poslanci Národnej rady SR za klub OĽANO Eva Horváthová, Marek Šefčík a Marek Krajčí, je účinná od začiatku roka. Poslanci ju zdôvodňovali tým, že tzv. delegovaná preskripcia administratívne extrémne preťažuje ambulancie všeobecných lekárov a zbytočne sa zvyšuje ich návštevnosť. Odvolávali sa aj na závery Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska, podľa ktorých delegovaná preskripcia tvorí až 55 percent celkovej preskripcie všeobecných lekárov a uberá im v priemere dve hodiny ordinačných hodín. Jediným riešením v tejto veci bolo podľa poslancov jednoznačne legislatívne vymedziť povinnosť preskripcie liekov indikujúcim lekárom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok