Budúcnosť nevyzerá až tak zle. Sabaka píše o dobrých správach v súvislosti s omikronom

TA3
3.1.2022 11:42

Infektológ Peter Sabaka na sociálnej sieti informoval o dobrých správach, ktoré priniesol výskum nového variantu omikron. Týkajú sa imunity, priebehu ochorenia, ale aj rýchlosti omikronovej vlny. Napriek tomu by sme však mali byť zodpovední a chrániť sa očkovaním.

valneva, laboratórium, vakcína, 1140x
TASR/AP

Mutácie a imunita

Vplyv mutácií na schopnosť prekonať imunitu získanú očkovaním alebo prekonaním covidu nie je až taký vysoký. Sabaka píše, že väčšina odborníkov je presvedčená, že pred ťažkým covidom nás po očkovaní či prekonaní chráni "hlavne bunková imunita sprostredkovaná T-bunkami", ktorá je oveľa menej náchylná na vplyv mutácií. Dokazujú to výsledky z Juhoafrickej republiky aj z Veľkej Británie.

"Vedci z JAR priniesli dôkazy, že bunková imunita u ľudí, čo prekonali Covid-19 alebo boli očkovaní dvoma dávkami, bez problémov rozpozná aj omikron variant a dokáže tak ochrániť pred ťažkým priebehom. To podporujú aj výsledky štúdie z UK, ktorá dokazuje, že očkovanie chráni pred ťažkým priebehom ochorenia vyvolaného variantom omikron," uviedol infektológ.

Priebeh ochorenia

Ďalšou dobrou správou je podľa Sabaku to, že omikron vyvoláva ťažký priebeh so zlyhaním pľúc menej často ako predošlé varianty. Lekár zároveň pripomína, že vyvolať ho môže. "Vo vysoko zaočkovaných krajinách ako UK napriek extrémnym prírastkom nakazených nemocnice zvládajú nápor pacientov a dokonca v UK klesá počet pacientov na ventilácii," píše v statuse.

Sabaka pripomína, že situácia na Slovensku je iná než v Británii, kde má protilátky proti SARS-CoV2 viac ako 90 percent populácie. U nás je chránených oveľa menej ľudí.

Budúcnosť podľa infektológa nevyzerá až tak zle, pričom štvrtá vlna by mala mať rýchly priebeh. "V JAR sa od zaznamenania omikron variantu dostali na vrchol prírastkov nových prípadov za 4 týždne. Vo fáze poklesu už zrejme nebude treba žiadnych väčších opatrení," uvádza Sabaka. Zároveň varuje pred prílišným optimizmom a vyzýva ľudí na očkovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok