Šeliga reaguje na vyjadrenia Fica: Odmietam sústavné zastrašovanie sudcov Najvyššieho súdu

TA3 TASR
10.1.2022 15:41

"Dnešné vyjadrenia predsedu Smeru Roberta Fica sú ďalšou a dlhotrvajúcou snahou o zastrašovanie a spochybňovanie sudcov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky," vyhlásil poslanec Juraj Šeliga na margo tlačovej konferencie Roberta Fica.

Rokovanie koaličnej rady
TA3 / David Duducz

"Robert Fico sa snaží dlhodobo vytvárať obraz zaujatých sudcov, ktorí sa snažia ublížiť jemu a jeho blízkym osobám, ktoré sú podozrivé zo závažnej trestnej činnosti. Je to cielená a premyslená snaha spochybniť všetkých a všetko, a to preto, aby narušil dôveru v justíciu a nezávislé súdy. Fico takto postupuje už rok a pol od momentu, kedy pochopil, že Bödör, Gašpar, Výboh a ďalší môžu začať rozprávať aj o jeho osobe," vysvetľuje Šeliga.

"Zároveň sú tieto aktivity odkazom pre ľudí vo väzbe, aby za žiadnych okolností nezačali rozprávať o 12-ročnom období vlády Smeru a úlohe Roberta Fica na podozrivých aktivitách. Súdy na Slovensku nie sú koaličné ani opozičné, ale nezávislé. Vystúpenia Roberta Fica sú útokom na nezávislé slovenské súdnictvo – sudcov a prokurátorov, ktorí sú čestní a nezávislí," uzatvára Juraj Šeliga.

V súvislosti s citovaným rozhodnutím Ústavného súdu Slovenskej republiky si dovoľujeme upriamiť pozornosť na nasledovné okolnosti, pretože predseda Smeru sa snaží navodiť dojem, že Norbert Bödör má byť okamžite prepustený z väzby. Podľa Šeligu to nie je pravda.

Ústavný súd Slovenskej republiky (II. ÚS 367/2021) konštatuje, že sa Najvyšší súd resp. Špecializovaný trestný súd má zaoberať rozhodnutím Najvyššieho súdu, resp. Špecializovaného trestného súdu pre zjednodušene povedané porušenie práva na zákonného sudcu (obdobie väzby medzi marcom a aprílom roka 2021). Zároveň však konštatuje, že rešpektuje právomoc Špecializovaného trestného súdu rozhodovať o väzbe po podaní obžaloby (rovnako ako právomoc Najvyššieho súdu). Rovnako neskúmal materiálne dôvody väzby a rovnako neskúmal väzbu po podaní obžaloby. Je plne v dispozícii Špecializovaného trestného súdu, resp. Najvyššieho súdu, aby sa s rozhodnutím Ústavného súdu vysporiadali (bez predikcie Ústavného súdu prepustiť N. Bödöra), časti 76 – 77 rozhodnutia Ústavného súdu.

Snaha vytvoriť obraz o nezákonných stíhaniach je možnosťou obhajoby, ale ak sa na tom pričiňuje opozičný politik, je to hlboké zavádzanie, ktorého cieľom je získať politické body a ochrániť svoju osobu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok