Para a Gašpar podávajú trestné oznámenie na sudcov Najvyššieho súdu

TA3 TASR
10.1.2022 12:36

Advokáti Marek Para a Peter Gašpar podali na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu marenia rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republiky voči niektorým sudcom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

Najvyšší súd rozhodol. Advokát Para pôjde do väzby
TASR - Jaroslav Novák

Informovali o tom na pondelkovej tlačovej konferencii spolu s lídrom Smeru-SD Robertom Ficom. Podľa Ficových slov malo v zmysle rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republiky dôjsť k porušeniu ústavných i ľudských práv obvineného podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý je aktuálne vo väzbe.

Para priblížil, že trestné oznámenie sa týka sudcov Pavla Farkaša a Martiny Zeleňákovej. Dodal, že podnet na zjednanie nápravy zaslali aj predsedovi Najvyššieho súdu Jánovi Šikutovi. Ozrejmil, že Ústavný súd Slovenskej republiky svojim rozhodnutím neprepúšťa z väzby, no jednoznačne zrušil prvostupňové i druhostupňové rozhodnutie súdov. 

"Ústavný súd Slovenskej republiky povedal, že približne päť mesiacov neexistuje právny titul väzby," tvrdí Para. V zmysle zákona preto nevidí inú možnosť, ako vydať príkaz na prepustenie obvineného. Trvá na tom, že prípad Norberta Bodora je založený na obvinení spočívajúcom v jedinom nepriamom dôkaze.

Podľa slov Gašpara Ústavný súd Slovenskej republiky svojim rozhodnutím povedal senátu Najvyššieho súdu, že má konať. "Bolo im to doručené 23. decembra. Rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky je doručením vykonateľné, čiže mali konať." Preto sa pýta, prečo sudcovia Najvyššieho súdu takýmto spôsobom maria rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Fico skonštatoval, že v súčasnosti možno hovoriť o systéme zneužívania trestného práva a upozornil na zhoršujúce sa postavenie obvinených vo výkone väzby. Tvrdí, že Ústavný súd Slovenskej republiky konštatuje porušenie základných práv pri väzbe Norberta Bodora Považuje za správne, že advokáti podali trestné oznámenie na konkrétnych sudcov. 

Zdôraznil potrebu dôkladne preskúmať mieru ich zodpovednosti, či išlo o náhodu alebo úmysel "za každú cenu vyjsť v ústrety Úradu špeciálnej prokuratúry Slovenskej republiky". 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok