Bödör môže od štátu žiadať odškodné. Jeho sťažnosti čiastočne vyhoveli, pochybil súd

TA3
23.12.2021 11:55

Sťažnosti nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra čiastočne vyhovel senát Ústavného súdu. Rozhodol tom, že v marcovom uznesení Najvyššieho súdu bolo porušené jeho právo. Bödör teraz môžu od štátu žiadať odškodné.

Bödör môže od štátu žiadať odškodné. Jeho sťažnosti čiastočne vyhoveli, pochybil súd
TASR/Ján Krošlák

Vyplýva to z uznesenia senátu Ústavného súdu, informoval o tom Denník N. Najvyšší súd pochybil v prípade nitrianskeho oligarchu v uznesení z 23. marca, keď rozhodoval o predĺžení jeho väzby.

Ústavný súd zrušil uznesenie Najvyššieho súdu "v časti výrokov vzťahujúcich sa na osobu sťažovateľa Ing. N. B. a vec mu v zrušenej časti vracia na ďalšie konanie". Senát Ústavného súdu pod vedením predsedu Petra Molnára tak rozhodol 16. decembra.

"Ústavný súd vrátil vec na ďalšie konanie Najvyššiemu súdu, ktorý má zrušiť svoje sporné uznesenie z marca a aj predošlé uznesenie Špecializovaného trestného súdu, čím zanikne „právny titul pozbavenia osobnej slobody“ Bödöra od 2. apríla do 18. augusta, kedy ho súdy znova nechali vo väzbe. Práve za toto obdobie bude môcť oligarcha žiadať od štátu primerané finančné zadosťučinenie. Ústavný súd mu ho nepriznal, lebo sa ho v sťažnosti ešte nedomáhal," píše Denník N.

Najnovšie Špecializovaný trestný súd 15. decembra zamietol žiadosť Bödöra o prepustenie z väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné a o sťažnosti bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Hlavné pojednávanie v kauze Dobytkár nariadil Špecializovaný trestný súd na 25. februára 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok