Pašák! Štúdia ukázala, že psy dokážu rozoznávať rôzne jazyky aj nezmysly v ľudskej reči

TA3 ČTK hm
9.1.2022 07:00

Psy dokážu rozlíšiť jazyk, v ktorom boli vycvičení od neznámej reči. V štúdii, ktorú vydal časopis NeuroImage, to uvádza tím vedcov z Univerzity Loránda Eötvösa v Budapešti. Vedci sledovali aktivitu mozgu osemnástich psov, keď im predčítavali pasáže z Malého princa v dvoch odlišných jazykoch.

Psy
TASR/DPA

Píše o tom CNN. Vedkyňa Laura Cuayaová dostala nápad na výskum, keď sa pre prácu presťahovala z Mexika do Budapešti. Do maďarského hlavného mesta ju doprevádzal aj jej pes Kun-Kun. "Zaujímalo ma, či si Kun-Kun uvedomuje, že ľudia v Budapešti hovoria odlišným jazykom," uviedla.

Vedci zaradili do experimentu 18 psov vrátane Kun-Kuna. Predčítavali im pasáže z Malého princa v španielčine a maďarčine. V jednom jazyku bol pes ako šteňa vycvičený a s druhým do toho času takmer neprišiel do kontaktu. Vedci súčasne sledovali aktivitu mozgu týchto psov. V štúdii následne uviedli, že sa po prvý raz podarilo preukázať, že psy vnímajú inak známy a neznámy jazyk. 

"Každý jazyk sa vyznačuje tým, že má nejaké pravidelnosti vo zvuku. Naše poznatky napovedajú, že psy v priebehu života s ľuďmi vnímajú pravidelnosť jazyka, ktorému sú vystavení," uviedol bádateľ Raúl Hernández-Pérez. Podľa výskumníka Attilu Andicsa si psy mohli túto schopnosť evolučne vyvinúť vďaka dlhému súžitiu s človekom.

Vedci tiež sledovali aktivity psích mozgov, keď im predčítavali pasáže z knihy, a keď im čítali úplne nezmyselný text, ktorého zvuk bol "výrazne neprirodzený". Aj v tomto prípade bola odozva odlišná. Podľa Hernándeza-Peréza tak psy preukázali podobnú schopnosť ako ľudia rozoznať reč od zvukov, ktoré rečami nie sú. "Fungovanie tejto schopnosti rozoznať reč môže byť ale odlišné od ľudského vnímania reči," dodal vedec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok