Matovič: Sme proti referendu o predčasných voľbách, diskusie sa nezúčastním

TA3 TASR
9.1.2022 12:24

Ak predseda Národnej rady Slovenskej republiky a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár zvolá okrúhly stôl so šéfmi parlamentných strán o téme referenda o skrátení volebného obdobia, líder OĽANO a vicepremiér Igor Matovič sa ňom nezúčastní. Spomenul aj vzťahy so Sulíkom či prezidentkou. Vyjadroval sa aj k obrannej dohode s USA či otváraniu kultúry.

Rokovanie koaličnej rady
TA3 / David Duducz

Spomenul vzťahy so Sulíkom

Minister financií Igor Matovič tvrdí, že o dobré vzťahy s Richardom Sulíkom sa snaží neustále, ale obáva sa, že veľký problém je skôr na jeho strane. „Nie je to o slovách, je to o skutkoch,“ poznamenal. „Viete, že omnoho dôležitejšie ako slová, sú skutky a tie skutky, sú bohužiaľ potom vždy z druhej strany také pomstychtivé, zákerné a veľmi ma to mrzí,“ pokračoval. 

Matovič kritizoval, že strana SaS to má jednoducho v krvi. Poukázal na to, že strana Richarda Sulíka v minulosti povalila vládu Ivety Radičovej a podľa slov Igora Matoviča budú robiť všetko preto, aby to urobili znova.

Kritika na adresu prezidentky

Kritizoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. Spomenul dôvody, ktoré podkopávajú dôveru ľudí vo vládu. „Dôveru v ľudí a vo vládu podkopáva to, keď pani prezidentka neustále pri každom svojom vystúpení spochybňuje autoritu premiéra. Neustále z neho robí nejakého malého chlapca, ktorého ovláda Matovič ako nejakú maňušku.“ Matovič prezidentku vyzval, aby s daným spôsobom komunikácie voči premiérovi skončila. Minister si myslí, že prezidentka má traumu z toho, že jej strana Progresívne Slovensko sa do parlamentu nedostala a to je pre ňu dôvodom, prečo chce aktuálnu vládu Hegera povaliť.

Matovič spomenul aj referendum o predčasných voľbách, na ktoré vyzýva strana Smer či mimoparlamentná strana Hlas. Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár, chce na túto tému referenda o skrátení volebného obdobia diskutovať s koaličným štvorlístkom za okrúhlym stolom. Hnutie OĽANO sa referendum podporiť nechystá. Matovič poukázal na program ich strany v ktorom to majú aj napísané. Podľa neho by to nebolo ani fér voči ich voličom. Povedal, že rozprávať sa "so zástupcami mafie o tom, ako umožniť skorší návrat mafie k moci" mu pripadá "úplne mimo misy". 

"My sme v našom volebnom programe uviedli, že sa zasadzujeme o zjednodušenie a zefektívnenie systému referenda. Zároveň sme proti referendu o predčasných voľbách," povedal a vysvetlil to tým, že možnosť konania referenda o skrátení volebného obdobia môže zhatiť úsilie akejkoľvek vlády prijať potrebné reformy.

Vyjadril sa aj k obrannej dohode

V prípade plánovej dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA uviedol, že je "dobré, čo prebieha", myslí si, že verejná diskusia o zmluve sa mohla začať už skôr. "Sám mám otázky, budem naďalej sledovať túto diskusiu a hlavne musí to byť odborná otázka," zdôraznil. Vyhlásenia  opozície o hrozbách, ktoré dohoda predstavuje pre suverenitu SR, považuje Matovič za falošné, upozornil, že o uzatvorení zmluvy sa rokovalo aj počas vlády súčasných lídrov opozície.

Matoviča neprekvapil Žilinkov postoj

Ministra financií neprekvapilo, že s dohodou o obrannej spolupráci s USA nesúhlasí generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka, ktorý k nej poslal 35 pripomienok. Myslí si však, že generálny prokurátor na to má právo. Komentoval aj to, či je Žilinka dobrým generálnym prokurátorom. „Snaží sa robiť generálneho prokurátora podľa svojho gusta,“ uviedol. 

Matovič si myslí, že v niektorých veciach výrazne prekračuje právomoci, akými sú napríklad časté používanie paragrafu 363. Jeho cestu do Moskvy na oslavy výročia ruskej prokuratúry výrazne nekomentoval. „Je to jeho slobodné rozhodnutie, nech si ide. Omnoho viac ma mrzí nadužívanie paragrafu 363 ako to, že sa pôjde niekam ukázať,“ doplnil.

Otváranie kultúry považuje za chybu

V prípade avizovaného čiastočného otvorenia kultúry od pondelka si líder OĽANO myslí, že je to chyba. Zopakoval v tejto súvislosti svoje varovanie pred šírením omikronu. Neotvoril by preto od pondelka ani školy.

Ministerka kultúry Slovenskej republiky Natália Milanová má i napriek veľkej kritike kultúrnej obce naďalej jeho dôveru. "Vždy sa snaží vybojovať pre kultúru maximum, konzílium odborníkov však v súvislosti s epidemiologickou situáciou tlmí jej snahy,“ deklaroval.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok