Boj o referendum sa presunie aj do ďalšieho roka. Kollár chce presvedčiť zvyšok koalície

TA3
31.12.2021 19:06

V novom roku opäť uvidíme boj o referendum. Boris Kollár sa pokúsi presvedčiť koaličných partnerov, aby zmenili pravidlá pri ľudovom hlasovaní. Chce ním umožniť skrátenie volebného obdobia. Zvyšok štvorlístka je ale proti. Ak zmeny Kollár nepresadí, opozícia ho chce odvolávať.

Šéf parlamentu na koaličnej rade síce nepochodil, zmien v referende sa ale nevzdáva. „Budem v tom konať ďalej. Zvolám okrúhly stôl, tam zavolám všetkých predsedov koaličných strán, ale aj opozičných a budeme musieť nájsť nejaké spoločné riešenia, ako v tomto pokračovať,“ povedal Boris Kollár.

Igor Matovič sa síce na spoločnom rokovaní zúčastniť chce, no Kollár s jeho podporou rátať nemá. Rovnako nesúhlasný postoj má aj zvyšok koaličných partnerov. „Sme za to, aby sa referendá diali vždy s najbližšími voľbami, aby sme ušetrili peniaze. S jedinou výnimkou, a to, aby referendum nemohlo byť o predčasných voľbách,“ povedal Matovič.

Remišová otázku referenda o predčasných voľbách vníma ako uzavretú, keďže prezidentka využila možnosť a obrátila sa s ním na Ústavný súd.

To, či sa Kollár napriek nesúhlasu partnerov rozhodne predložiť zákon, je ešte otázne. „To sa rozhodnem po tom, ako dopadne to rokovanie,“ povedal. Remišová vyzdvihla, že by partneri mali dodržiavať koaličnú zmluvu. Aj Sulík si myslí, že by išlo o jej porušenie. Naopak opozícia očakáva, že Kollár zákon predloží.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok