Ozbrojenci v Nigérii prepustili na slobodu niekoľkých študentov. V zajatí boli mesiace

TA3 TASR
9.1.2022 12:12

Ozbrojenci na severozápade Nigérie prepustili na slobodu 30 študentov a jedného učiteľa, ktorých uniesli pred siedmimi mesiacmi, informovala v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Boko Haram Nigéria 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Vlani bolo v Nigérii podľa údajov OSN unesených celkovo 1400 detí. Väčšina z nich skončila v zajatí počas útokov ozbrojencov na základné a stredné školy. Ozbrojenci, ktorých miestni volajú banditi, unesených študentov či školákov často prepustia krátko po tom, ako im je vyplatené výkupné. 

Vlani v septembri však stále bolo nezvestných 200 z nich, priblížila OSN. Tridsať študentov a jeden učiteľ strednej školy v meste Birnin Kebbi v nigérijskom štáte Kebbi prišli "po prepustení" domov, informoval v sobotu neskoro večer hovorca guvernéra štátu Kebbi.

Nebolo však bezprostredne jasné, či za týchto študentov bolo zaplatené výkupné, ani či ozbrojenci prepustili všetkých unesených. Ozbrojenci na spomínanú školu zaútočili vlani v júni, pričom podľa jej zamestnancov uniesli 102 študentov a osem učiteľov. Polícia vtedy útok potvrdila, odmietla však uviesť počet unesených. Príslušníci bezpečnostnej služby zachránili osem študentov a jedného učiteľa, traja študenti však pri útoku zahynuli.

Niektoré skupiny prerástli do gangov

Únoscovia vlani v októbri prepustili 27 študentov a troch zamestnancov školy. Zároveň sa dostal na slobodu aj doteraz neznámy počet študentov, ktorých prepustenie vyjednali ich rodičia priamo s banditami.

Potýčky medzi pastiermi a roľníkmi o prístup k poľnohospodárskej pôde už roky sužujú severozápad a stred Nigérie, približuje AFP. Niektoré skupiny však prerástli do zločineckých gangov, ktoré teraz terorizujú miestnych obyvateľov. Nigérijská vláda v stredu oficiálne označila banditov za teroristov, čo jej umožňuje tvrdšie zakročiť proti ozbrojencom, ich informátorom aj stúpencom. Tieto gangy zlodejov dobytka a únoscov ľudí tiež prepadávajú dediny a zabíjajú a vypaľujú domy po ich vydrancovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok