Masoví vrahovia v Nigérii zabili už viac ako 140 civilistov, prezident útoky odsúdil

TA3 TASR
9.1.2022 09:32

Nigérijský prezident Muhammadu Buhari odsúdil v sobotu "masových vrahov", ktorí v uplynulom týždni zabili podľa svedkov viac ako 140 civilistov. Stovky ozbrojencov, ktorých miestni volajú banditi, na motocykloch zaútočili v stredu a štvrtok na celkovo desať zamfarských dedín.

Nigéria armáda Boko Haram (SITA/AP)
SITA/AP

Povedali  pre AFP miestni obyvatelia. "Tieto najnovšie útoky banditov na nevinných ľudí sú aktom zúfalstva masových vrahov," uviedol Buhari vo vyhlásení. Nigéríjska polícia ani armáda sa však k incidentu doteraz nevyjadrili. Potýčky medzi pastiermi a roľníkmi o prístup k poľnohospodárskej pôde už roky sužujú severozápad a stred Nigérie, približuje AFP. 

Niektoré skupiny však prerástli do zločineckých gangov, ktoré teraz terorizujú miestnych obyvateľov. "Dovoľte mi, aby som tieto obliehané komunity a ďalších Nigérijčanov uistil, že táto vláda ich nenechá napospas osudu, pretože sme viac ako kedykoľvek predtým odhodlaní zbaviť sa týchto zločincov," uviedol v sobotu Buhari.

Nigérijská vláda v stredu oficiálne označila banditov za teroristov, čo jej umožňuje tvrdšie zakročiť proti ozbrojencom, ich informátorom aj stúpencom. "Celkovo sme pochovali 143 ľudí, ktorých banditi zabili pri útokoch," uviedol pre AFP Balarabe Alhaji, predstaviteľ jednej zo zasiahnutých dedín v štáte Zamfara.

Tieto gangy zlodejov dobytka a únoscov ľudí prepadávajú dediny a zabíjajú a vypaľujú domy po ich vydrancovaní. Gangy čoraz častejšie unášajú školákov či študentov, aby od rodičov a úradov žiadali výkupné.

Témy: Nigéria
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok