V Afrike útočili ozbrojené gangy. O život prišlo až 47 ľudí, po banditoch pátrajú

TA3 TASR
20.12.2021 12:45

Nigérijské bezpečnostné zložky pátrajú po ozbrojených gangoch, ktoré zabili vo vidieckych oblastiach na severozápade krajiny od piatku do nedele najmenej 47 ľudí.

Nigéria výbuchy (SITA)
SITA

Informovala o tom v pondelok agentúra AP. K útokom na dedinčanov došlo v nigérijskom štáte Kaduna ležiacom neďaleko nigérijského hlavného mesta Abuja. Tamojšie úrady podozrievajú z útoku gangy banditov, ktoré za tento rok podľa údajov americkej Rady pre zahraničné vzťahy zabili v severozápadnej a centrálnej časti Nigérie už minimálne 2500 ľudí. 

Bezpečnostné sily nasadené po posledných útokoch hliadkujú v spustošených oblastiach, doteraz však nikoho nezadržali. Miestni obyvatelia uviedli, že útočníci v niektorých dedinách vyčíňali celé hodiny, pričom ničili aj poľnohospodárske plodiny.

Ozbrojené skupiny väčšinou tvoria mladí muži z etnika Fulani, ktorí sú kočovnými pastiermi. Tí sa dostali do roky trvajúceho konfliktu s farmárskymi komunitami o prístup k vodným zdrojom a pastvinám.

V severozápadnej a strednej časti Nigérie terorizujú obyvateľov gangy zlodejov dobytka a únoscov ľudí; prepadávajú a drancujú dediny, vypaľujú domy a zabíjajú obyvateľov. Gangy čoraz častejšie unášajú aj školákov či študentov, aby si od rodičov a úradov vymohli výkupné.

Témy: Nigéria Afrika
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok