Ste najstaršia zo súrodencov? Prvorodené ženy sa chcú vo vzťahu partnerovi zavďačiť

TA3/zm
19.1.2022 08:00

Vysoké nároky, ktoré rodičia v detstve kladú na prvorodené dcéry, môžu v dospelosti ovplyvniť aj ich partnerské vzťahy. Snaha urobiť všetko dokonale a tak, ako sa od nás očakáva, sa od rodičov prenáša aj smerom k partnerovi.

Ste najstaršia zo súrodencov? Prvorodené ženy sa chcú vo vzťahu partnerovi zavďačiť
Pexels/Vera Arsic

Prvorodené ženy vyrastali pod tlakom vysokých nárokov rodičov, čo si môžu niesť do dospelosti, kde sa v to prejaví ako nezdravá snaha vyhovieť a zavďačiť sa partnerovi.

Dominantný partner

Podľa amerického prieskumu majú práve ženy, ktoré sa narodili ako najstaršie zo súrodencov, tendenciu hľadať si autoritatívnych mužov. Výskum ukázal, že tak ako ste v detstve boli zvyknuté na to, že na vás rodičia kladú veľké nároky, podobne podvedome vyhľadávate rovnaké správanie aj vo vzťahu.

Nie je preto neobvyklé, že prvorodené ženy si hľadajú dominantných a niekedy až despotických partnerov, tvrdí prieskum. Vzťah však závisí aj od toho, koľký v poradí je narodený muž.

Najlepšie to prvorodeným ženám klape s najmladšími zo súrodencov. Spomínaný nevyrovnaný vzťah zvyčajne podľa odborníkov nastáva, ak sa stretne prvorodená žena a prvorodený muž. Vo výchove dcér a synov, hoci sú najstarší, je totiž zásadný rozdiel. Dievčatá sú vedené k poslušnosti a chlapci zas k dominancii a ochranárstvu.   

Jedináčik

Zásadný rozdiel je však v tom, či ste najstaršia zo súrodencov alebo jedináčik. Zdanlivo by to mohlo mať podobný následok na budúci výber partnera, ale opak je pravdou. Ženy, ktoré nikdy nemali súrodencov, sa považujú za najviac sebavedomé.

Témy: Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok