Vedecky potvrdené: Na dôchodku ženy spia o hodinu dlhšie a zlenivejú viac než muži

TA3/zm
8.11.2021 08:00

Nepotrebujeme výskum na to, aby sme vedeli, že po odchode na dôchodok väčšina ľudí spohodlnie. Ukázala to prax, ale vedci si aj tak povedali, že túto etapu života preskúmajú. A ukázalo sa, že ženám škodí odchod z práce o niečo viac než mužom.

Vedecky potvrdené: Na dôchodku ženy spia o hodinu dlhšie a zlenivejú viac než muži
Pexels/RODNAE Productions

Počas produktívneho veku si mnohí hovoria, ako sa budú na dôchodku venovať tomu a tamtomu, ako si budú užívať voľný čas, vnúčatá či našetrené financie. Realita je, bohužiaľ, celkom iná a po skončení práce sa hlavne ženy stávajú pomerne lenivými.

Viac spánku

Prieskum jednej z fínskych univerzít chcel zistiť, ako ženy reagujú na životnú zmenu zvanú dôchodok. Na to, samozrejme, do svojho pokusu museli zainteresovať i mužov. Obom pohlaviam dali na ruky náramok, ktorý meral bežnú dennú aktivitu i pasivitu. A na to, aby boli údaje relevantné musela táto štúdia trvať tri roky na vzorke takmer 500 respondentov. K čomu vedci dospeli?

Po odchode na dôchodok sa zvýši nielen u žien oddychová fáza denne o hodinu. Účastníci výskumu vopred uviedli, ako dlho zvykli spávať a takmer u každého jedného sa ukázalo, že na dôchodku je to o hodinu viac. Pretože skrátka môžete a nemáte sa kam ponáhľať.

Hoci bol toto znak oboch pohlaví, ženy z toho vyšli o niečo pohodlnejšie, pretože okrem spánku si pridali dennodenne aj na vysedávaní o polhodinu viac než to bolo počas produktívneho veku. Pre dôchodkom to však bolo opačne, muži každý deň sedeli o dve hodiny viac ako dámy, no s pribúdajúcim vekom a vedomím, že sa už nemajú kam naháňať sa ženy odrazu zasedeli oveľa viac.

Spoločnosť a kontakty

Vedci zisťovali, prečo ženy zrazu upadajú na duchu i pohybe, keď počas celého života bývajú spravidla aktívnejšie ako ich polovičky. Súvisí to údajne s tým, že počas činných rokov máme pocit, že je takmer všetko naša povinnosť. Chodiť do práce, vychovať deti, zabezpečiť chod domácnosti... Muži to maj nastavené tak, že sa zúčastňujú takmer každej tejto aktivity, ale s odchodom na dôchodok edia oddychovať aktívne, kým ženy preferujú pasívny odpočinok.

Páni teda skutočne vo vyššom veku začnú pestovať nové koníčky alebo navštevovať priateľov, kým dámy oceňujú, že sa zrazu nemusia naháňať a v tomto stave akosi zotrvajú a nevedia z neho ísť von.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok