Žilinka podľa slovenských europoslancov hazarduje s dôveryhodnosťou Slovenska

TA3 TASR
8.1.2022 11:38

Časť slovenských poslancov Európskeho parlamentu vyzýva generálneho prokurátora Slovenskej republiky Maroša Žilinku, aby sa nezúčastnil na oslavách 300. výročia vzniku ruskej prokuratúry.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka
TASR/Milan Kapusta

Výzvu podpísalo viacero europoslancov

Pod výzvu Žilinkovi "neoslavovať nedemokratické praktiky a porušovanie ľudských práv a nehazardovať s dôveryhodnosťou Slovenska" sa podpísali europoslanci Ivan Štefanec (KDH,), Eugen Jurzyca (SaS), Michal Wiezik (PS), Miriam Lexmann (KDH), Vladimír Bilčík (Spolu), Martin Hojsík (PS), Michal Šimečka (PS) a Peter Pollák (OĽANO).

"Pre Slovensko i Európsku úniu je kľúčovou podpora demokratických režimov vo svete. Tu musíme ukázať jasný postoj a hodnoty, ktoré zastávame," zdôraznil Štefanec, ktorý Žilinkovu plánovanú účasť považuje s ostatnými spomínanými kolegami za škandál. Vedúci slovenskej delegácie EPP v tejto súvislosti pripomína, že generálny prokurátor prijal pozvanie šéfa ruskej prokuratúry Igora Krasnova, ktorý je na európskom sankčnom zozname, kam sa  dostal po uväznení Alexeja Navaľného, ktorému EP udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia.

Žilinka sa plánuje 11. až 13. januára v Rusku zúčastniť na oslavách 300. výročia vzniku ruskej prokuratúry. Spolu s ním by tam mali byť aj zástupcovia 34 krajín a medzinárodných inštitúcií. Podľa medializovaných informácií má byť však Žilinka jediným z hlavných predstaviteľov prokuratúry z krajín V4, ktorý sa zúčastní na oslavách v Moskve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok