Kriticky ohrozený strom v pralese Ebo pomenovali po hercovi DiCapriovi

TA3 TASR
7.1.2022 18:16

Tropický strom objavený v pralese Ebo v Kamerune bol pomenovaný po americkom hercovi Leonardovi DiCapriovi, ktorý sa zasadzuje za ochranu dažďových pralesov. Vo štvrtok o tom informovali vedci z Kráľovskej botanickej záhrady v Kew pri Londýne.

zlatý globus Leonardo DiCaprio (SITA)
SITA

Ako uviedla agentúra AFP, strom Uvaropsis dicaprio bol predbežne zaradený ku kriticky ohrozeným druhom. Pomenovaním po DiCapriovi vedci ocenili 47 ročného amerického herca za jeho úsilie zabrániť ťažbe dreva v ohrozenom pralese, kde bol nájdený jediný známy exemplár tohto ihličnatého stromu, ktorý meria štyri metre a má len samčie kvety žltozelenej farby.

Hollywoodsky herec spustil na sociálnych médiách rozsiahlu kampaň, ktorou chcel tento les uchrániť pred ťažbou dreva, keď na ňu vláda v Kamerune v roku 2020 dala povolenie. Koncesia na ťažbu dreva bola o niekoľko mesiacov neskôr zrušená prezidentom Kamerunu Paulom Biyaom.

Martin Cheek, pracujúci v botanickej záhrade v Kew, vysvetlil, že ak by kamerunské úrady vydali povolenie, "pravdepodobne by sme tento botanický druh stratili v dôsledku ťažby dreva, klčovania a vypaľovania pôdy, ktoré po vydaní koncesie zvyčajne nasledujú".

Uvariopsis dicaprio sa však aj napriek tomu považuje za kriticky ohrozený, pretože les, v ktorom rastie, je stále vystavený riziku ťažby dreva a premene pôdy na plantáže.

Výskumníci z Kew a ich partneri z celého sveta v roku 2021 oficiálne pomenovali viac ako 200 druhov rastlín a húb. Niekoľko druhov z tohto zoznamu sa považuje za ohrozených vyhynutím a tri zrejme už vyhynuli.

Vedci z Kew pomenúvajú nové druhy rastlín a húb už viac ako 150 rokov. Nie je nezvyčajné, ak sú nové druhy pomenované po známych ľuďoch: napríklad živočích parazitujúci na kôrovcoch z Karibiku má meno po hviezde reggae Bobovi Marleym, muška z čeľade ovadovitých po speváčke Beyoncé a žaba žijúca v Ekvádore po britskom princovi Charlesovi, poznamenala AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok