Telo faraóna vydalo po rokoch svoje tajomstvá. Odhalili, aké mal vlasy a na koho sa podobal

TA3 ČTK hm
6.1.2022 11:00

S úzkou bradou, malým nosom a kučeravými vlasmi sa podobá na svojho otca, uviedla rádiologička Sahar Salímová. A na niekoho, kto žil pred 3500 rokmi, má tiež prekvapivo dobré zuby. Reč je o mumifikovanom tele faraóna Amenhotepa I., ktorý bol dosiaľ tak trochu záhadou, pretože ide o jednu z mála múmií egyptských panovníckych dynastií, ktoré neboli v modernej dobe rozbalené.

pyramídy gíza 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Teda, až doposiaľ. Píše o tom spravodajský server The Guardian. Profesorka rádiológie na lekárskej fakulte Univerzity v Káhire Sahar Salímová je členkou tímu, ktorému sa podarilo Amenhotepa I. úspešne rozbaliť - nie fyzicky, ale digitálne. Výsledky využívajúce technológiu počítačovej tomografie sú bezprecedentné a fascinujúce. Poskytujú podrobnosti o faraónovom vzhľade i nákladnosti šperkov, s ktorými bol pochovaný. 

Podobal sa svojmu otcovi

"Podľa našich zistení mal Amenhotep I. asi 35 rokov, keď zomrel. Vysoký bol približne 169 centimetrov, bol obrezaný a mal dobré zuby," uviedla Salímová. V pruhoch plátna, ktorými je jeho telo obalené, sa ukrýva 30 amuletov a jedinečný zlatý pás so zlatými korálkami. "Zdá sa, že Amenhotep I. sa fyzicky podobal svojmu otcovi ... mal úzku bradu, malý úzky nos, kučeravé vlasy a mierne vyčnievajúce horné zuby," dodala Salímová.

Skutočnosť, v akom dobrom stave sa uchovali jeh zuby, podľa nej svedčí o úžasnom procese mumifikácie. "Mumifikované telo je dobre zachované. Zachovali sa dokonca aj drobné kostičky vo vnútri uší. Mnoho kráľovských múmií malo zlé zuby, ale Amenhotep I. mal zuby dobré," upozornila odborníčka. 

Amenhotep I. bol druhým kráľom 18. dynastie a na trón nastúpil po smrti svojho otca Ahmosa I. Egyptu vládol zhruba 21 rokov medzi rokmi 1525 a 1504 pred naším letopočtom. Jeho meno znamená "Ámon je spokojný". Jeho trónne meno znelo "Svätá je duša Reova". Obdobie jeho vlády je pokladané za pokojné; mohol sa v priebehu neho sústrediť na organizáciu správy a výstavbu chrámu. Je možné, že vládol spoločne so svojou matkou Ahmose-Nefertari.

Ukryli ho pred vykrádačmi hrobov

Z rozlúštených hieroglyfov egyptológovia zistili, že Amenhotepa I. v 11. storočí pred naším letopočtom v období 21. dynastie rozbalili kňazi, aby napravili škody spôsobené vykrádačmi hrobiek. Špekulovalo sa tiež o tom, že ho rozbalili, aby znovu použili kráľovskú pohrebnú výbavu alebo ukradli ozdoby. Podľa Salímovej však výskum jej tímu tieto špekulácie vyvrátil, a ukázal, že kňazi mali len tie najlepšie úmysly. Pôvodná hrobka Amenhotepa I. sa nikdy nenašla. Jeho múmia bola objavená v roku 1881 na nálezisku v Luxore, kam, ako je známe - úradníci 21. dynastie ukryli mnoho múmií vládcov a vysoko postavených osôb, aby ich ochránili pred vykrádačmi hrobiek.

Terajším domovom Amenhotepa je Egyptské múzeum v Káhire. Z pohrebných plátien nebol vybalený preto, aby nebol zničený "dokonalý" plátenný obal pokrytý girlandami zo stračiek, sesbánie egyptskej a svetlice farbiarskej, ani jeho krásna maľovaná pohrebná maska.

Pri prvom otvorení rakvy sa našla zachovaná osa, ktorú pravdepodobne prilákala vôňa kvetinových girlánd. Výskumný tím zistil, že Amenhotepov mozog je na rozdiel od iných kráľov vrátane Tutanchamóna a Ramzesa II. neporušený. Tím dúfal, že nájde dôkazy o tom, ako Amenhotep I. zomrel, ale to sa nepodarilo. "Nenašli sme žiadne zranenia ani znetvorenia spôsobené ochorením, ktoré by mohli byť príčinou smrti," uviedla Salímová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok