Rezort zdravotníctva nastavuje pred blížiacou sa vlnou omikronu nový proces prijímania opatrení

TA3 TASR
7.1.2022 17:55

Ministerstvo zdravotníctva SR v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR a odborníkmi mení proces prijímania protiepidemických opatrení. K tomuto kroku sa pristupuje vzhľadom na vysokú infekčnosť variantu omikron, ktorého rozšírenie zapríčiní dynamické zmeny epidemiologickej situácie.

ilustrák k opatreniam
TA3 / David Duducz

Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Od pondelka 10. januára sa bude zavádzanie opatrení do praxe realizovať podľa nových pravidiel. 

V pondelok rezort zdravotníctva, Inštitút zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR, Úrad verejného zdravotníctva SR a regionálne úrady zhodnotia aktuálnu epidemiologickú situáciu a na základe dát pripravia prognózu ďalšieho vývoja. V utorky podľa slov Eliášovej po rokovaní s členmi odborného konzília a na základe aktuálnej epidemiologickej situácie pripraví návrh opatrení.

V stredy vláda SR na základe návrhu rezortu zdravotníctva prehodnotí a schváli nové opatrenia, ktoré budú po rokovaní vlády prezentované verejnosti. Schválené opatrenia budú platiť, ak sa nerozhodne inak, od stredy nasledujúceho týždňa. Ak to bude potrebné, Úrad verejného zdravotníctva SR v nedeľu alebo aj skôr pripraví a zverejní vyhlášky. Počas stredy nadchádzajúceho týždňa vstúpia nové opatrenia do platnosti, ak vláda nerozhodne o ich skoršej platnosti.

"Vzhľadom na nepredvídateľný vývoj situácie s nástupom variantu omikron a riziko rýchleho zhoršenia sa situácie však môžu byť nové opatrenia zavádzané aj operatívne," priblížila Eliášová. V týchto dňoch sa zároveň podľa jej slov realizujú práce na príprave nového Covid automatu, ktorý zohľadňuje aktuálne vedecké poznatky o variante omikron. Po jeho dopracovaní bude predložený na rokovanie vlády SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok