Minister Lengvarský je doma z Ománu. Do karantény po prílete na Slovensko nemusí ísť

TA3/hm
7.1.2022 15:30

Na sklonku roka 2021 viacerých politikov rozrušila medializovaná informácia, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský odletel v čase nepriaznivej epidemiologickej situácie na dovolenku do Ománu. Kritizovali ho predseda Smeru-SD aj líder hnutia OĽANO, ktorého je Lengvarský nominantom. Zo zahraničia je však už späť. Pred aj po návrate na Slovensko mal splniť všetky bezpečnostné podmienky.

Zasadnutie ústredného krízového štábu
TA3 / David Duducz

Vladimír Lengvarský vycestoval na súkromný pobyt prvýkrát od nástupu do funkcie, ktorú zastáva od 1. apríla 2021. Šéf slovenského zdravotníctva odletel na dovolenku do Ománu spolu s manželkou z bratislavského letiska ešte 30. decembra. Lengvarský je plne zaočkovaný a dostal už aj posilňujúcu booster dávku vakcíny proti ochoreniu Covid-19. Ako potvrdila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová, pred odchodom zo Slovenska splnil všetky predpísané bezpečnostné aj zdravotné podmienky.

Fico ho prirovnal k Matovičovi

Po medializovaných informáciách o ministrovej dovolenke, ho vo videu zverejnenom na Facebooku, kritizoval šéf Smeru-SD Robert Fico. Lengvarský sa podľa neho odchodom zo Slovenska rozhodol opustiť krajinu, pandémiu i zdravotníkov.

"Jediné, čo by ministra zdravotníctva ospravedlňovalo by bolo, že je pod papučou, a že mu to prikázala jeho manželka. Ak má však túto dovolenku z vlastnej hlavy, tak to v tej hlave nemá rovnako v poriadku ako jeho stranícky šéf Igor Matovič," uviedol. Šéf Smeru kritizoval Lengvarského, hoci sa v tom čase na Slovensku tiež nezdržiaval - v Jordánsku dovolenkoval s Katarínou Szalayovou.

Pravidlám, ktoré platia pri vstupe na Slovensko, sa však mohol vyhnúť vďaka výnimke, ktorú majú držitelia diplomatických pasov, práve neočkovaný poslanec národnej rady Fico. "Vyhláška ÚVZ SR ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky v § 6, písm. k stanovuje, že na držiteľov diplomatických a služobných pasov vstupujúcich na územie SR sa nevzťahuje povinná izolácia," potvrdil úrad hlavného hygienika.

Do šéfa zdravotníctva sa obul aj expremiér Igor Matovič, ktorý uviedol, že je to pre neho ako déjà vu, pretože pred rokom dovolenkoval v Dubaji minister hospodárstva Richard Sulík. Lengvarský aj Sulík podľa Matoviča v čase zúriacej pandémie trpia "sociálnym autizmom". Ku kritike sa pridala aj strana Petra Pellegriniho Hlas-SD, ktorej podpredsedníčka Zuzana Dolinková označila ministrovo správanie v čase "zúriaceho omikronu" za "nezodpovedné".

Držal sa všetkých pravidiel

Lengvarský sa z Ománu vrátil ešte počas sviatku Troch kráľov. Na Slovensko doletel štandardne spolu s ďalšími turistami a z letiska odišiel podľa platných opatrení. Minister tak zároveň stihol aj piatkové rokovanie vlády, ktoré prebiehalo online formou.

"Minister zdravotníctva bol ešte pred odchodom z Ománu testovaný PCR testom s negatívnym výsledkom, je plne očkovaný, prihlásený v e-hranici a na základe aktuálne platných pravidiel platných pre všetkých občanov v kontexte uvedeného nemusí byť po návrate v domácej izolácii," potvrdila pre TA3 Eliášová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok