Bude to krátke, ale výpadky môžu byť veľké. Nenechajte sa prekvapiť omikronom, varuje Kollár

TA3
5.1.2022 13:23

Na Slovensku sa nástup omikronu ešte výraznejšie neprejavil, dôvodom je aj ustupujúca, no stále silná prítomnosť delta vlny. "Rast je však rýchly a rozdiel medzi 30 a 50 percentami je len pár dní navyše," píše matematik Richard Kollár. Upozorňuje, že za pár dní, možno pár týždňov pocítime silu omikronu aj my.

Nemecko je piatou krajinou v Európe, kde počet obetí covidu presiahol 100.000
TASR/AP

Výpadky čohokoľvek

"Pripravte sa teda doma a v práci na to, že budete viacerí naraz infikovaní s miernymi príznakmi (bolesť hlavy, hrdla, nočné potenie, teplota), ale len pár dní. Zariaďte si to vopred tak, aby vás to neprekvapilo nepripravených," upozorňuje Kollár na Facebooku. 

Vplyv omikronu by sa mal prejaviť prudko a nárazovo. "Bude to pomerne krátke, ale výpadky čohokoľvek môžu byť veľké. Chce to len minimum prípravy a premyslenia, čo všetko si potrebujete zariadiť. Budú to také extra Vianoce, ani vtedy pár dní veľa vecí nefunguje," spresnil Kollár. Na komplikácie, pracovné výpadky a výpadky služieb sa podľa neho treba pripraviť, nasledovať by však mal čo najrýchlejší návrat k normálnejšiemu životu. 

Najväčšia globálna vlna

Kollár zdôrazňuje, že ide o zatiaľ najväčšiu globálnu vlnu a s tým súvisí ďalšie riziko. "Zároveň, s veľkým počtom infikovaných ľudí na svete  rastie aj počet vírusových častíc na svete a tým aj šanca na vznik nových mutácii. Nové varianty tak vznikajú po svete každý deň či každú hodinu, častejšie, ako kedykoľvek doteraz," vysvetlil.

Ľudia by podľa matematika nemali byť prekvapení, keď sa bude písať o nových mutáciách. "Prídu určite, a nik dnes nevie, čo prinesú," píše. Dobrou správou je, že po každej ďalšej pandemickej vlne má ľudstvo vyššiu úroveň imunity a je na tú ďalšiu lepšie pripravené, ako uvádza Kollár. 

"Tak si spoločne prajme, aby sa z tých daľších variantov uchytil len nejaký, ktorý bude blízko pôvodného klastra, či blízko omikronu, a neskočíme zase niekam úplne inam vo vysokorozmernom priestore možných mutácií," uzavrel matematik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok