Aj Žilina spustila veľkokapacitné centrum. Plán na najbližšie dni je zaočkovať vyše tritisíc ľudí

TA3 TASR
7.1.2022 12:55

Medzi poslednými spúšťa veľkokapacitné centrum aj žilinská župa. Počas najbližších dní chce zaočkovať cez tritisícsedemsto ľudí. Za ostatnými krajmi ale výrazne zaostáva. Úrad to zdôvodňuje efektívnejšou koordináciou so zdravotníckymi zariadeniami.

"Chceme zabezpečiť takú dostupnosť očkovania, aby sme uspokojili všetkých tých, ktorí sú zaregistrovaní v čakárni. Podávať budeme prvú, druhú i tretiu dávku," povedala Pekarčíková. Vo veľkokapacitnom centre tak budú v tieto dni očkovať výlučne registrovaných záujemcov. Po víkende podľa Pekarčíkovej očakávajú významné uvoľnenie v čakárni.

Šéfka krajského zdravotníckeho odboru zhodnotila aktuálny záujem o očkovanie v Žilinskom kraji ako "nijak zvlášť extrémny". Dodala, že priemerná zaočkovanosť v kraji sa pohybuje okolo 47 percent. Najväčší, 52-percentný podiel zaočkovaných má okres Ružomberok a najmenší, 40-percentný podiel má okres Kysucké Nové Mesto. "Záujem o očkovanie prvou dávkou je minimálny, treťou dávkou je primeraný vývoju situácie, ktorá sa momentálne blíži," načrtla.

Kraj nabáda obyvateľov, aby využili objednávací systém Národného centra zdravotníckych informácií a čím skôr požiadali o pridelenie termínu. "Pred hroziacou ďalšou vlnou novej mutácie sú kľúčoví prvoočkovanci a rovnako aj čakatelia na posilňujúcu booster dávku," vysvetlila Pekarčíková. Veľkokapacitné očkovacie centrum ŽSK prvýkrát otvorili vo februári minulého roka, jeho činnosť pre nedostatok záujmu utlmili v júli. Počas svojej prevádzky tam zaočkovali viac než 40.000 ľudí.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok