Vrany nikdy nepodceňujte a buďte k nim slušní. Ľudské tváre si pamätajú roky

TA3
8.1.2022 13:00

Vrany sú veľmi spoločenské, majú úžasnú pamäť a vedia používať nástroje. Je viacero dôvodov, prečo si prečítať viac o týchto pozoruhodných vtákov, ktoré zďaleka nie sú také všedné, ako vyzerajú.

Vrany nikdy nepodceňujte a buďte k nim slušní. Ľudské tváre si pamätajú roky
TASR/AP

Vrana s domácou úlohou

Mnoho ľudí vidí vrany len ako druh upratovačov – požierajú hlodavce, hmyz, mŕtve zvieratá alebo vyhodené jedlo z preplnených odpadkových košov. Vedci však zistili, že vrany sú nielen hravé a zlomyseľné, ale aj inteligentné. Používajú nástroje na riešenie zložitých problémov, tváre si dokážu pamätať celé roky a napodobňujú zvuky, ktoré počujú. Píše o tom The Washington Post.

Skúste učiteľke vysvetliť, že s vašou domácou úlohou odletela vrana. Pred rokmi hrávala Tricia McNamarová, vtedy 12-ročná, futbal so svojimi spolužiakmi z Rockville v Marylande pred školou. Vrana, ktorú deti prezývali Blackie, sa k nim často pripojila a pokúšala sa pristáť na lopte.

Vrany TASR/AP

Keď sa Blackie raz objavila na školskom ihrisku, Tricia sa s ňou išla "porozprávať". Vrana preletela ku knihám, ktoré si školáčka odložila na zem a schmatla domácu úlohu, ktorá trčala z jednej z kníh. "Snažili sme sa ju prehovoriť jedlom, ale odletela aj s papierom," opisuje Tricia. "Našťastie som mala svedkov," hovorí.

Testovanie prostredia

"Vrany vždy testujú svoje prostredie," povedal John Marzluff, profesor z Washingtonskej univerzity. "Vyskúšajú a preveria čokoľvek, čo vyzerá potenciálne jedlé," hovorí vedec. Táto vlastnosť viedla k zaujímavým vedeckým zisteniam. 

Vrany majú dúhové čierne perie, ktoré mení farby, keď na ne dopadá svetlo z rôznych uhlov. Občas v nich vidieť aj modrú, zelenú či fialovú.

Niektoré vrany používajú palice na získanie ťažko dostupných pochúťok. Podľa experimentov sa zdá, že vrany rozumejú myšlienke vytláčania vody. Vrany sa naučili hádzať kamene do úzkych nádob, aby zdvihli vodu na takú úroveň, aby sa mohli napiť alebo dosiahnuť na plávajúcu pochúťku vo vnútri. Toto pozorovanie sa spomína už v stáročnej bájke Vrana a džbán.

Vrany sú spoločenské, žijú v rozšírených rodinách s viac ako tuctom vtákov. Kľúčom k ich prežitiu je komunikácia. Používajú rôzne druhy signálov – každý znamená inú správu. Napríklad majú samostatné varovné výzvy pre mačky, jastraby a ľudí. Hlasné „krá“ je ich najbežnejšou vokalizáciou, ale používajú oveľa viac zvukov. Niektoré vrany dokonca napodobňujú hlas iných zvierat a ľudí.

Napriek drsným zvukom, ktoré vydávajú, sú vrany považované za spevavé vtáky. Patria teda k druhom so zložitými svalmi hlasového ústrojenstva.

Rozpoznávanie ľudských tvárí

Profesor Marzluff vykonal niekoľko experimentov, aby zistil, či si divé vrany pamätajú ľudské tváre. Výskumníci v maskách napríklad odchytili sedem vrán z okolia kampusu Washingtonskej univerzity a označili ich. Po vypustení vrán výskumníci zistili, že pri pravidelných okoloidúcich nezaznamenali žiadnu reakciu, no akonáhle prešiel okolo niekto v rovnakej maske, vrany hlasno varovne zvolali – dokonca aj po rokoch.

Catherine Sevčenková z organizácie Diva Crows vo Virgínii varuje: „Nikdy nebuďte na vrany zlí. Nielenže si pamätajú tváre, ale učia svojich potomkov, na koho si majú dávať pozor.“ Pamätajú si aj na tých, ktorí k nim boli láskaví a odovzdávajú tieto informácie ďalej, pričom dokonca prinášajú ako poďakovanie aj kamienky alebo iné drobné predmety.

Diva Crows je nezisková organizácia na záchranu voľne žijúcich živočíchov, ktorá sa špecializuje na pomoc zraneným alebo osirelým spevavcom. Aj keď je nezákonné chovať vrany ako domáce zvieratá, Sevčenková má povolenie chovať vranu Auroru, ktorú nemožno vypustiť späť do voľnej prírody. Vrana pomáha pri vzdelávaní počas školských a iných prezentácií.

"Vrany sú superinteligentné, a preto ich treba baviť," hovorí Sevčenková. Maľovanie je jednou z obľúbených činností Aurory. Používa pri tom nástroje, ako sú štetce, misky a valčeky. "Nenútime ju robiť umenie, ale dávame jej šancu byť kreatívna, ak sa jej chce" opisuje Ševčenko. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok